Världens kärnkraft ska tredubblas till 2050. Trots ökad efterfrågan på ren fossilfri energi söker sig inte tillräckligt många unga människor till kärnkraftsindustrin.
Kärnkraftsindustrins kris hotar framtidens energiförsörjning
Mest läst i kategorin
Mellan 2012 och 2022 sjönk antalet studenter som tog kandidatexamen i kärnteknik i USA med 25 procent, enligt Oak Ridge Institute for Science and Education. I årskullen 2022 kommer endast 454 studenter att ta examen inom området, rapporterar Wall Street Journal.
Samtidigt åldras arbetsstyrkan inom kärnkraftsindustrin.
”Vi befinner oss vid en avgörande punkt där vi måste utbilda den nya generationens kärnkraftsexperter så att de kan arbeta med den äldre generationen och lära sig av dem”, säger Sara Pozzi, professor i kärnteknik och radiologiska vetenskaper vid University of Michigan.
Behövs miljontals människor
Enligt prognoser från forskningscentret Breakthrough Institute kommer kärnkraften att utgöra 10-15 procent av den globala energimixen 2050. Men för att detta ska var möjligt behöver fyra miljoner människor arbeta inom kärnkraftsindustrin globalt.
I USA uppgår den siffran för närvarande till cirka 68 000 personer, men skulle behöva växa till över 200 000, detta baserat på en prognos från landets energidepartement.
Bara i Sverige krävs tiotusentals arbetare.
Opinionen har svängt
Kärnkraftsindustrin har länge kämpat med ett skamfilat rykte. Katastrofer som Tjernobyl 1986 och Fukushima 2011 har inneburit att färre ingenjörer har sökt sig till branschen.
Men attityden är på väg att förändras och allt fler yngre ser kärnkraften som en viktig faktor för att minska koldioxidutsläppen och bekämpa klimatförändringarna, skriver WSJ.
Även i Sverige är stödet “ovanligt” högt för ny atomkraft, skriver TT. Sex av tio kan tänka sig fler reaktorer, enligt Analysgruppen, som finansieras av de svenska kärnkraftverken.
De som väljer en karriär inom kärnkraftsindustrin kan dessutom se fram emot goda framtidsutsikter.
”Alla kärnkraftsingenjörer som tar examen från ett program har ett jobb, såvida de inte väljer att byta bransch efter examen”, säger Adam Stein, chef för innovationsprogrammet för kärnenergi vid Breakthrough Institute.
Läs mer:
Bankjättar backar kärnkraften: ”Vändpunkt”. Realtid
Vindkraftens nedgång kan stoppa ny kärnkraft. Realtid
”En nationell satsning på ny kärnkraft är helt nödvändig”. Realtid