Medan bilfabriker stänger och jobben försvinner kan omställningen till försvarsproduktion ge Tysklands ekonomi en behövlig boost. Landets vapentillverkare ser nu sin chans.
Kan stridsvagnar rädda Tysklands ekonomi?


Mest läst i kategorin
Tysklands bilindustri har länge varit landets ekonomiska motor, men nu står sektorn inför stora utmaningar med sjunkande efterfrågan och en svår övergång till elbilar.
Samtidigt öppnas nya möjligheter för den krisande industrin genom en kraftig upptrappning av Europas försvarsutgifter.
Missa inte: Bankchef: Tyskland behöver Trumps tempo. Realtid
Flera tyska vapentillverkare ser möjligheter att utnyttja den överkapacitet som finns inom bilindustrin för att möta efterfrågan på militär utrustning, skriver Reuters.
Rheinmetall, Europas största producent av ammunition, planerar att ställa om två fabriker som i dag tillverkar bildelar för att istället fokusera på försvarsmateriel.
Få dagens viktigaste nyheter från Realtid. Prenumerera på våra nyhetsbrev.
800 miljarder euro
Även Hensoldt, känt för sina radarsystem som används av Ukraina i kriget mot Ryssland, ser en chans att växa genom att rekrytera omkring 200 anställda från stora leverantörer som Bosch och Continental.
”Vi drar nytta av problemen inom bilindustrin”, säger Hensoldts vd Oliver Doerre till Reuters.

Tysk industri: ”Vi kan inte längre bära de här kostnaderna”
Tysklands industri vacklar, energinotan skenar och kraven på åtgärder växer – men har regeringen kraften att vända utvecklingen?
Omställningen sker i takt med att EU-länderna förbereder sig på att öka sina försvarsutgifter kraftigt. På ett nödmöte i London enades europeiska ledare om att satsa upp till 800 miljarder euro på upprustning.
Det skulle kunna innebära en årlig BNP-tillväxt på mellan 0,9 och 1,5 procent för EU om försvarsutgifterna höjs till 3,5 procent av BNP, enligt IfW Kiel Institute for the World Economy.
Läs även: Sverige väntas låna 230 miljarder till försvaret. Realtid
Senaste nytt
Amerikansk historia visar vägen
Den tyska försvarsindustrin, som redan sysselsatte 387 000 personer under 2022, kan alltså bli en allt viktigare del av ekonomin.
”Vi måste se försvarsindustrin som en ekonomisk motor för Tyskland”, menar Doerre.
Samtidigt varnar analytiker på Deutsche Bank för att EU:s splittrade försvarsmarknad kan göra det svårt för lokala företag att dra full nytta av satsningarna.

Svenska vapen som både finns på museum – och vid fronten i Ukraina
Gamla svenska vapen från andra världskriget som ställs ut på Armémuseum i Stockholm… Används samtidigt i skarpa strider i Ukraina.
Men om bilindustrins kapacitet kan omvandlas till försvarsproduktion finns potential att stärka både industrin och ekonomin.
”På medellång till lång sikt visar amerikansk ekonomisk historia att sådana försvarsutgifter kan ge stora produktivitetsvinster och teknologiska framsteg”, säger Johannes Binder vid IfW Kiel Institute for the World Economy.
Läs även: Tysklands stjärnor kliver fram i industrijättarnas ställe. Realtid

Journalist med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader.

Journalist med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader.