Politiska hinder och en dålig ekonomi har gjort Kina mindre attraktivt för internationella investerare. Nu försöker Xi Jinping ändra på det.
Kan Kina locka tillbaka de utländska investerarna?


Mest läst i kategorin
I KORTHET
-
Efter minskat utländskt ägande sedan 2021 finns tecken på ökat intresse för Kina.
-
Xi Jinpings kontroll över näringslivet, en svag ekonomi efter byggboomen och politisk osäkerhet, särskilt USA:s restriktioner, utgör hinder.
-
Xi Jinping försöker locka tillbaka internationellt kapital och betonar utländska företags roll i Kinas modernisering.
Sammanfattat med hjälp av AI och kvalitetssäkrat av Realtid.
I början av 2010-talet riktades många blickar i finansbranschen mot Kina. Med landets snabba tillväxt och outnyttjade potential var det naturligt att investerare tittade efter lämpliga mål.
Få av de förhoppningarna har gått i uppfyllelse. Mellan 2021 och i dag har andelen utländskt ägande i inhemska aktier till och med minskat.
Missa inte: Billiga varor från Kina flödar in: ”Vår största utmaning”. Realtid
Nu finns det tecken som visar att utländska investerare kan vara på väg att återvända till Kina – men de möter tre stora utmaningar, enligt The Economist.
Jack Ma har återvänt
Det första är Xi Jinpings grepp om den privata sektorn. Runt 2021, i samband med allmänt tuffare åtgärder mot demonstranter och oliktänkande, satte presidenten vissa företagare i frysboxen.
En av dem var Alibaba-grundaren Jack Ma, som efter ett kritiskt tal inte längre syntes till. Nu har han återigen börjat röra sig i finrummen, samtidigt som Xi verkar inse att han behöver den privata sektorn för tillväxt.
Den andra utmaningen är den kinesiska ekonomin som har haltat betänkligt under de senaste åren. Efter den enormt snabba utvecklingen, till stor del driven av en byggboom, har den kinesiska regimen försökt styra ekonomin mer mot konsumtion.

Kinas akilleshäl – krisen som sänker hela ekonomin
Det som en gång var Kinas ekonomiska stolthet har förvandlats till landets största utmaning.
Senaste nytt
Regler sätter stopp
Den tredje utmaningen är den politiska osäkerheten, vilket också kan vara den svåraste att komma runt. I USA införde den tidigare presidenten Joe Biden regler som tvingar amerikanskt riskkapital att söka godkännande innan de investerar i Kina.
Med Donald Trump i Vita huset lär det finnas ännu mer motstånd mot att investera i kinesiska företag. Samtidigt har Xi gjort sitt bästa för att försöka locka tillbaka det internationella kapitalet.
Missa inte: Kinas listiga drag efter USA:s biståndskollaps. Realtid
En handlingsplan har tagits fram för att vända trenden, och nyligen riktade sig Xi direkt till företagsledare från andra delar av världen.
”Utländska företag är en del i Kinas modernisering”, sa Xi på mötet med omkring 40 vd:ar, enligt Bloomberg.

Kinas listiga drag efter USA:s biståndskollaps
Analytiker har varnat för det här i månader.

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.