Realtid

Kaffets kris föder kreativitet – och nya foodtech-trender

Kaffe
På grund av den rådande kaffekrisen används fermenterade och rostade dadelkärnor för att skapa ett kaffesubstitut. (Foto: Anna Tärnhuvud/TT)
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 18 feb. 2025Publicerad: 18 feb. 2025

Kaffets prisexplosion har skapat en ny marknad för alternativa produkter. För att möta konsumenternas efterfrågan satsar danska investerare stort på kaffesubstitut.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kaffekrisen har skjutit i höjden och arabicabönornas pris har under 2020-talet ökat med hela 327 procent, skriver Dagens Industri.

Realtid har noga följt den rådande priskrisen på råkaffe, som är den högsta på 50 år – och fortsätter att stiga – på grund av naturkatastrofer, klimatförändringar, dåliga skördar och en global efterfrågan.

Missa inte: Kaffe blir dyrare igen – men råder verkligen brist? Realtid

Som ett konkret exempel har extrema väderförhållanden i Brasilien, med frost, torka och bränder, lett till minskade skördar.

Nya affärsmöjligheter skapas

”Priset var lågt länge och lönsamheten dålig. När frost och torka slog till blev skördarna betydligt lägre”, säger Torbjörn Iwarson, råvaruexpert och initiativtagare till råvarufonden Centaur Commodity, till Dagens Industri.

Men de rekordhöga priserna har också skapat nya affärsmöjligheter.

Håll koll på det senaste – allt från Musk till Minusräntor.
Följ vårt nyhetsbrev!

ANNONS

Bland annat har danska riskkapitalbolaget Kost Kapital investerat i startups som utvecklar alternativa kaffelösningar, enligt Dagens Industri.

ANNONS

Senaste nytt

relevance
Spela klippet
Affärer

Fri journalistik ger starka resultat för Relevance Communication

14 feb. 2025
Spela klippet
Realtid Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

23 dec. 2024

Miljontals kronor

Ett av dessa företag, Rest, använder fermenterade och rostade dadelkärnor för att skapa ett kaffesubstitut. Kost Kapitals delägare, Bodil Sidén, ser enormt potential i detta.

”Priset på dadelkärnor är mycket bättre och de beter sig som kaffebönor”, säger hon till tidningen.

Ny studie avslöjar: Rätt mängd kaffe förlänger ditt liv

Dricker du kaffe för att vakna eller för att hålla igång dygnet runt? Forskning säger att lagom är bäst – men vart går egentligen gränsen?

Delägaren menar att systemet för kaffe- och chokladproduktion är ”trasigt” och att det krävs alternativa lösningar för att minska klimatpåverkan och stabilisera marknaden.

”Vi försöker skapa ett bättre matsystem som håller över tid”, förklarar hon.

Snabb och våldsam vändning

ANNONS

För att driva utvecklingen har Kost Kapital redan investerat miljontals kronor i foodtech-sektorn.

Enligt Dagens Industri har den italienska chokladstartupen Foreverland och kaffesubstitutet Rest tillsammans tagit in 32 miljoner kronor i kapital för att utveckla och testa sina produkter.

Missa inte: Snart behöver du dubbla kaffepaket – men blöjorna tar slut ändå. Realtid

Samtidigt spekuleras det i att kaffemarknaden kan vara nära en prisvändning, men Iwarson menar att det är svårt att förutse exakt när priserna sjunker.

”Marknaden försöker hitta en nivå där konsumtionen ransoneras. Vi har sett liknande prisuppgångar tidigare och när vändningen väl kommer är den oftast snabb och våldsam”, säger han till Dagens Industri.

Kaffemarknaden förändras

Med investeringarna i alternativa produkter och fortsatta prisökningar på traditionellt kaffe ser marknaden ut att förändras, något som Bodil Sidén på Kost Kapital välkomnar.

”Tajmingen är helt rätt för foodtech just nu”, säger hon till Dagens Industri.

ANNONS

Kaffepriset upp 16 procent – gurka chockar mest

”Priset på kaffe fortsätter att stiga”, säger Caroline Neander, prisstatistiker på SCB.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS