Mitt i kaffekrisens centrum står både klimatförändringar och global politik, med svenska konsumenter fångade i mitten. Din morgonkopp kostar allt mer, men den paradoxala räddningen kan komma från ett oväntat håll.
Kaffeprisets oväntade räddare i nöden


Mest läst i kategorin
I KORTHET
- Kaffepriset har skjutit i höjden med 30 procent på ett år, drivet av klimatförändringar, logistikproblem och spekulation.
- Donald Trumps planerade tullar mot vietnamesiskt kaffe kan oväntat gynna svenska konsumenter, genom att minska efterfrågan i USA och frigöra kaffe till andra marknader.
- Trots prisrusningen slängs enorma mängder kaffe i Sverige, vilket väcker frågor om slöseri, värdering av råvaran och behovet av hållbar konsumtion.
Sammanfattat med hjälp av AI och kvalitetssäkrat av Realtid
Kaffepriset steg med svindlande 30 procent i mars jämfört med samma månad i fjol, enligt SCB – en chock för den svenska kaffekulturen.
Bakom den kraftiga prisökningen står en perfekt storm av ogynnsamma väderförhållanden i kaffeproducerande länder och omfattande logistikproblem.
Missa inte: Kaffets framtid avgörs i Brasilien: ”Inte alls bra”. Realtid
”Som det har varit nu under den första delen av det här året är det historiskt höga nivåer som det aldrig varit på”, förklarar Ulf Mazur, vd på Matpriskollen, för TT.
Paradoxala effekten
Medan många svenskar förfasar sig över höjda priser i butikshyllan, menar branschexperter att en oväntad ljusning kan vara på väg.
Donald Trumps planerade tullar på 46 procent mot vietnamesiskt kaffe kan paradoxalt nog leda till lägre priser i Sverige.
”Då tror man att tullarna kommer att göra att kaffe blir så otroligt dyrt i USA, så att konsumtionen kommer att strypas ordentligt. Då kommer det kaffe som finns att räcka till övriga världen”, säger Ulf Lindvall, vd för familjeföretaget Lindvalls kaffe, till TT.

179 kronor för två paket kaffe – ”Rea”
Två paket kaffe för 179 kronor. Det är verkligheten i flera svenska matbutiker just nu.
Senaste nytt
En råvara i kris
Den brutala prisstegringen har tvingat hela kaffebranschen att omvärdera sina affärsmodeller.
Råvaruexperten Torbjörn Iwarson varnar dock för att kaffepriset kan stiga ytterligare.
Läs även: Vad en kopp kaffe gör med din magkänsla – på riktigt. Dagens PS
Han pekar på att kaffet nu kostar 376 cent per pund medan produktionskostnaden är under 100 cent. Australiens meteorologiska byrå förutspår att det prisstegrande väderfenomenet El Niño återkommer i augusti.
”Ungefär vart elfte år har kaffepriset gjort den här typen av gigantiska kursrusningar och något år senare har priset fallit rakt ned tillbaka igen”, skriver Iwarson i Privata Affärer – men ifrågasätter om det historiska mönstret kommer att upprepas denna gång.
”En lyxvara”
Trots krisen menar kafferostaren Noel Viklund från Mariefred att kaffe fortfarande är billigt.
”Kaffe är egentligen inte dyrt, det är en lyxvara”, säger han till SVT Sörmland.
Viklund, som driver ett specialkafferosteri i ett renoverat garage, förespråkar en mer hållbar kaffeproduktion trots att det kostar mer.

Kaffets kris föder kreativitet – och nya foodtech-trender
Kaffets prisexplosion har skapat en ny marknad för alternativa produkter.
Slöseriet mitt i krisen
Det som gör situationen än mer anmärkningsvärd är att enorma mängder kaffe slängs varje dag – trots de rekordhöga priserna.
En studie från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) visar att bara på svenska restauranger hälls uppskattningsvis 119 miljoner koppar kaffe ner i vasken årligen.
”Det är väldiga mängder kaffe som kastas. Och då har vi inte räknat med det som finns i gästernas koppar och som slängs”, säger Rosa Hellman vid SLU till TT.
Missa inte: Psykolog: Att ta betalt för kaffe på jobbet kan få personal att sluta. News55
Svenskens vägskäl
Medan konsumenterna betalar allt mer för sin dagliga dos, pekar kaffeleverantörer och handel på varandra när det gäller vem som har höjt priset.
Anders Thorén, kommunikationschef på Löfbergs, berättar för TT att råkaffet utgör hela 70 procent av företagets produktionskostnad – och att priset på råkaffe har ökat med 100 procent det senaste halvåret.
För den kaffeälskande svensken återstår nu att välja: betala mer, dricka mindre – eller hoppas att världspolitiken kokar upp ett bättre pris till nästa kopp.

Kaffet som förändrar livet för tusentals småbönder
Det börjar med 58 tunnlar genom Indiens östra bergskedjor. Men den verkliga resan handlar inte om utsikten – utan om kaffet.