Realtid

Japan i politiskt kaos – väljarna ratar status quo

En bild på Japans premiärminister Shigeru Ishiba under en presskonferens. Han är klädd i svart kostym och sitter med armarna i kors. Han tittar nedåt och ser inte nöjd ut. Framför honom syns flera mikrofoner och bakom honom är en vit vägg med textbudskap på japanska i rött och svart.
Premiärminister Shigeru Ishiba hade hoppats på stärka sin ställning med ett nyval, men måste nu istället överväga nya koalitioner. (Foto: Takashi Aoyama/AP/TT)
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 28 okt. 2024Publicerad: 28 okt. 2024

Missnöjet kokar över i Japan när det styrande partiet förlorar majoriteten i underhuset, detta efter ett val präglat av politiska skandaler och ekonomisk oro.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Japans senaste val har skapat osäkerhet och skakningar i ett tidigare stabilt politiskt landskap, där Liberaldemokratiska partiet (LDP) tappade sin majoritet i underhuset.

Premiärminister Shigeru Ishiba hade hoppats på att stärka sin ställning med ett nyval, men måste nu istället överväga nya koalitioner för att bibehålla makten.

Detta innebär att LDP tvingas söka stöd från bland annat Komeito, partiets traditionella koalitionspartner, men även från mindre partier för att säkra en parlamentarisk majoritet​, skriver New York Times.

Missa inte: Geopolitiska omvälvningar när stormakter formar nya allianser. Realtid

Skapat frustration

Valet präglades av en växande ilska hos befolkningen, både kring ekonomiska frågor och en rad korruptionsskandaler.

”De senaste 30 åren av stagnation och försämrad levnadsstandard, särskilt för unga, har skapat en frustration”, säger Kunihiko Miyake, tidigare diplomat och rådgivare vid Canon Institute for Global Studies.

Samtidigt påpekar Mieko Nakabayashi, professor vid Waseda University, att den senaste tidens skandaler inom LDP har fått allmänhetens förtroende att sjunka markant.

ANNONS

”Om LDP inte vill förlora fler platser bör de vidta åtgärder”, säger hon och understryker att partiet måste agera innan nästa val till överhuset​.

Läs även: JP Morgan ser möjligheter i Indien och Japan. Realtid

ANNONS

Ytterligare instabilitet

Missnöjet bland väljare har även påverkats av ekonomiska faktorer, där stigande levnadskostnader och inflation varit centrala frågor i valrörelsen.

Regeringens oförmåga att öka reallönerna och hantera de ökade kostnaderna har stärkt oppositionens position. Med Konstitutionella Demokratiska Partiet (CDPJ) som främsta utmanare har Japan nu ett mer fragmenterat politiskt landskap, vilket kan skapa ytterligare instabilitet.

Enligt Asia One kan det nya läget med flera starkare minoritetspartier och ett svagare LDP bidra till en tid av polarisering och ökade spänningar i framtiden.

Läs även: Kinas nya sidenväg sågas: ”Skuldfälla”. Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS