Realtid

”Inte sedan 1970-talet har traditionella obligationsfonder gått så dåligt”

Camilla Jonsson
Camilla Jonsson
Uppdaterad: 24 maj 2022Publicerad: 24 maj 2022

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Tittar man på Bloomberg Global Aggregate Index som är ett globalt index av obligationer har det inte gått så dåligt sedan 1970-talet, säger Fredrik Tauson.

Emerging Markets har tagit en hård smäll (se tabell), följt av amerikanska high yield- och investmentgrade-obligationer.

– Ett europeiskt high yield index är ner 8,5 procent sedan årsskiftet medan high yield i USA gått ner 10,8 procent. Även amerikanska företagsobligationer med lägre risk, investment grade, har tappat 9,5 procent sedan årsskiftet.

Den svenska företagsobligationsmarknaden ser på pappret stabilare ut i jämförelse.

– Något bra index finns inte men flera av de svenska företagsobligationsfonderna är ner runt 3 till 6 procent sedan årsskiftet. En delförklaring är att den svenska marknaden är mindre likvid och inte lika ”djup” som på kontinenten. Därför finns en risk att vissa high yield-obligationer, som inte omsatts, fortfarande ligger fel i prissättningen. Det är uppenbart att de likvidare obligationerna har tagit mer stryk. Men det kommer att justeras – antingen genom att bolag som vill emittera nya obligationer får betala en högre ränta eller genom att utflöden ur fonderna skakar igång även de mindre likvida obligationerna, säger Fredrik Tauson och fortsätter:

– Att den svenska marknaden har ett större inslag av obligationer med rörlig ränta – FRN – ger också ett visst skydd mot stigande räntor.

Förutom att den svenska obligationsmarknaden är mindre likvid har den en tydlig sektorkoncentration; Fastighetsbolagen står för nära 50 procent av den emitterade volymen i Sverige.

ANNONS

– Det är en utmaning. Man bör diversifiera portföljen så att inte för mycket ligger i en sektor. Och beroende på hur fastighetsbolagens skuldportfölj ser ut kan de få problem när räntorna stiger. Ska de refinansiera obligationslån i närtid kommer de att tvingas betala betydligt högre räntor vilket slår mot lönsamheten, säger Fredrik Tauson.

– Här kan man se att de större fastighetsbolagen med likvidare obligationer i flera fall tappat mer i pris än mindre fastighetsbolag, just av likviditetsskäl.

Obligationsinvesterarna har alltså tvingats ut på en obehaglig värderingsresa, men nu spår Fredrik Tauson att mycket redan ligger inprisat.

– Den stora frågan nu är om vi hamnar i recession till följd av minskad konsumtion och minskad investeringsvilja i spåret av hökaktiga centralbanker eller om man lyckas med konststycket att få till en mjukare landning. Båda scenarierna talar för att de brant stigande marknadsräntorna ligger bakom oss, säger han och fortsätter:

– Om du tittar på de långa marknadsräntorna har de börjat gå mer sidledes den senaste månaden. Om de ska upp mer måste inflationen överraska uppåt igen. Men sannolikheten för det är ganska liten på grund av baseffekter som kickar in. Även om det finns osäkerhetsfaktorer – som de amerikanska lönerna. Om de drivs upp i en högre takt spär det på inflationen.

Fredrik Tauson menar att som situationen nu ser ut bör det finnas en hel del möjligheter för den opportunistiske och långsiktige köparen.

– Recessionsrisken och en skakig marknad där det skiljer mycket i prissättningen mellan bolag och geografier gör att man måste vara än mer selektiv i investeringsprocessen. Men gör man sin analys rätt och söker sig till bolag som har förmåga att fortsätta betala sina räntor och återbetala sina lån – även i lite sämre tider – så är det här definitivt rätt läge att börja investera i marknaden.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS