Inflationstakten enligt KPI var 4,4 procent i december 2023, en nedgång från november då den var 5,8 procent.
Inflationstakten enligt KPIF nere på 2,3 procent
Mest läst i kategorin
Månadsförändringen från november till december var 0,7 procent enligt KPI. Inflationstakten enligt KPIF (Konsumentprisindex med fast ränta) var 2,3 procent i december, enligt SCB.
Konsumentpriserna i Sverige ökade mer än väntat i årstakt i december. Nyckeltalet KPIF noterades till sin lägsta nivå sedan i juli 2021.
På årsbasis steg konsumentpriserna, KPI, 4,4 procent (+5,8), att jämföra med Bloomberg analytikerkonsensus som väntade en ökning på 4,3 procent.
”Både paketresor och transporttjänster ökade i pris i december. Inom transporttjänster var det främst flygresor som påverkade månadsförändringen. Att priser på resor stiger under en semestermånad som december är oftast säsongsnormalt”, skriver SCB.
Prisuppgången var bred under månaden. Drivmedel stack ut på nedsidan.
KPIF exklusive energi, ökade med 5,3 procent mätt som årstakt, ned från 5,4 procent i november. Ekonomerna hade räknat med en nedgång till 5,2 procent. KPIF var 2,3 procent, ned från 3,6 procent månaden före. Ekonomerna hade räknat med en nedgång till 2,2 procent. KPIF är det mått som är Riksbankens målvariabel för penningpolitiken.
– Inflationen enligt KPIF sjönk från 3,6 till 2,3 procent, vilket är den lägsta noteringen sedan juli 2021. Inflationstakten sjunker främst för att elpriserna var betydligt lägre än i december 2022, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.
– Generellt sett är inflationen något högre än Riksbankens prognos bortsett från kärninflationen som kom in på 5,3 procent mot Riksbankens förväntan på 5,6 procent. Under det andra halvåret 2023 har inflationen kommit ned kraftigt och det är inte konstigt att det nu hackar lite. Å andra sidan kan det också vara ett första tecken på att inflationen är mer trögrörlig och att det kommer ta tid att få inflationen ner till målet på 2,0 procent, säger Lars Kristian Feste, räntechef på Öhman Fonder.
– Kärninflationen är fortfarande över 5 procent, den behöver sjunka betydligt innan Riksbanken sänker. Vi tror fortfarande att Riksbanken sänker under det andra kvartalet i år, troligast på mötet i slutet av juni.