Trots att Sverige investerar miljardbelopp i att utbilda utländska forskare väljer majoriteten att lämna landet efter avslutad utbildning. Svensk industris konkurrenskraft drabbas när bolagen desperat söker spetskompetens inom teknik och naturvetenskap.
Industrin slår larm: "Slöseri på toppkompetens"
Mest läst i kategorin
Siffrorna är alarmerande: Hela 57 procent av de utländska teknikdoktoranderna lämnar Sverige inom tre år efter disputationen.
Bland masterstudenter är siffran ännu högre – 71 procent enligt en OECD-undersökning från 2022.
Missa inte: Svenskt Näringsliv om lönekraven: ”Inte bra för Sverige”. Realtid
”Det är anmärkningsvärda siffror som visar att det pågår ett otroligt slöseri av toppkompetens i Sverige”, säger Fredrik Hillelson, vd på rekryteringsbolaget Novare, till Dagens Industri.
Regeringen föreslår snabbspår
Utvecklingen är särskilt problematisk eftersom andelen utländska doktorander har ökat kraftigt. Inom naturvetenskap kommer hela 63 procent av doktoranderna från utlandet, inom teknik 59 procent.
Totalt har andelen utländska doktorander ökat från 11 till 41 procent på 25 år.
Läs mer: Sverige på väg att tappa sin konkurrenskraft. Dagens PS
För att få fler att stanna har regeringen föreslagit ett snabbspår för uppehållstillstånd, men näringslivet anser att åtgärderna är otillräckliga.
”Det är bra men långt ifrån tillräckligt”, säger Caspian Rehbinder, arbetsmarknadspolitisk expert på branschorganisationen Ikem, till Dagens Industri.
”Sverige har inte råd”
Emil Görnerup, ansvarig för forskningspolitik på Svenskt Näringsliv, är ännu skarpare i sin kritik.
”Sverige har inte råd att utbilda människor som sedan försvinner till andra länder”, säger han.
Missa inte: Kallduschen: Svensk ekonomi står helt stilla. Realtid
Problemet förvärras av att få svenska studenter väljer forskarkarriären.
”Det stora bekymret är att skillnaden i lön mellan en färdigdisputerad forskare och en person som inte har disputerat inte är särskilt stor”, förklarar Johan Kreicbergs, samhällspolitisk chef på Sveriges Ingenjörer.
Påverkar konkurrenskraften
Svensk industri står nu inför ett dubbelt problem: För få inhemska studenter väljer forskarutbildning, samtidigt som de utländska forskare som utbildas här ofta tar sin kompetens till andra länder.
”Vi behöver få upp ögonen för hur vår konkurrenskraft påverkas”, varnar Anders Olshov från tankesmedjan Intelligence Watch.
Läs även: Färre svenskar gick till jobbet i november. Realtid