Realtid

Hur mycket påverkar konflikten i Mellanöstern priset på olja?

Missiler som avfyras från Iran mot Israel kan påverka priset på olja.
Missiler som avfyras från Iran mot Israel, tisdagen den 1 oktober 2024. (Foto: Abdel Kareem Hana/ AP/TT)
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 04 okt. 2024Publicerad: 04 okt. 2024

Striderna i Mellanöstern eskalerar kraftigt och Israel befinner sig numera i ett flerfrontskrig. Observatörer och strateger varnar för att konflikterna kan pressa upp priset på olja – men enligt Sky News har ”oljepriserna knappt rört sig”.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

På tisdagen avfyrade Iran en ballistisk missil mot Israel, som vedergällning för att Israel nyligen dödat Hizbollah-ledaren Hassan Nasrallah och en iransk befälhavare i Libanon.

Marknaden har reagerat kraftigt, särskilt eftersom Iran är en stor producent av olja.

”Utrymmet för en väsentlig störning av oljetillförseln är nu överhängande”, säger Saul Kavonic, senior energianalytiker på MST Marquee, till CNBC.

Reaktionerna och prisstegringarna brukar dock vara kortvariga vid den här typen av geopolitiska oroligheter, skriver EFN.

Läs mer: Kopparproducenter varnar för prissvängningar. Realtid

Över 200 dollar per fat

USA:s president Joe Biden sa under torsdagen att landet diskuterar huruvida man ska erbjuda understöd till Israel vid en vedergällning för Irans attack.

Uttalandet fick priset på brentolja att tillfälligt stiga med 5,5 procent och på fredagsförmiddagen låg priset uppe i 78 dollar per fat.

ANNONS

”Om Irans anläggningar förstörs kan priset lätt stiga till över 200 dollar per fat”, säger SEB:s (börskurs SEB) analytiker Bjarne Schieldrop till CNBC.

Läs mer: Kravet på Biden: ”Använd alla befogenheter”. Realtid

ANNONS

”Priset på olja rusar inte alls”

Enligt Sky News har dock oljepriserna knappt rört sig, om man jämför med hur det sett ut tidigare under konflikten. De ligger fortfarande långt under nivåerna som noterades i april, när Iran senast besköt Israel för att hämnas. 

Detta beror till stor del på att de globala ekonomiska utsikterna har försämrats och tyngs av ”successiva chocker” som slagit mot världens ekonomi sedan covid-19-pandemin.

”Oavsett om detta missnöje är resultatet av högre centralbanksräntor för att bekämpa inflationen eller motvilja bland regeringar att öka upplåningen från covid-19-eran, är utsikterna för den omedelbara efterfrågan på olja fortsatt dåliga”, skriver James Sillars på nyhetssajten. 

Läs mer:

Pensionsfonder dumpar innehav i Israel. Realtid

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS