Realtid

Hon tror på uppsving för bopriserna igen

Maria Landeborn, senior strateg på Danske Bank.
Maria Landeborn, senior strateg på Danske Bank.
Anders Frick
Uppdaterad: 13 dec. 2023Publicerad: 13 dec. 2023

Bopriserna har sjunkit svagt i höst men Danske Banks strateg Maria Landeborn tror inte att nedgången fortsätter. Riktningen är istället sidledes eller svagt uppåt. Dessutom räknar hon med ett förbättrat marknadsläge för nyproduktion. Det säger hon till Realtid.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vad centralbankerna säger just nu och vad de gör under 2024 är två helt olika saker. Det konstaterade nyligen Maria Landeborn från Danske Bank.  Då var det fokus på indikationen att den första räntesänkningen i USA kan komma så tidigt som i mars nästa år.

Konsekvenserna kommer även att få effekt på de svenska bopriserna – även om det kan dröja något.

– Bopriserna har sjunkit svagt i höst, men vi tror inte att nedgången fortsätter. Riksbanken är sannolikt klar med räntehöjningarna vilket minskar osäkerheten för både köpare och säljare. Arbetsmarknaden är stark och reallönerna ökar igen. Den senaste tiden har marknadsräntorna sjunkit och flera banker har börjat sänka boräntor med längre löptider, vilket har ett positivt signalvärde. Vi väntar oss därför att priserna kommer att stabiliseras och att riktningen härifrån snarare är sidledes eller svagt uppåt, säger Maria Landeborn.

Om hushållen börjar se ljuset i slutet av räntetunneln så menar hon att det kommer att ge stöd åt bostadsmarknaden generellt. Däremot påverkas olika bostadstyper på olika sätt.

– När det gäller bostadsrätter så finns det en risk att fler föreningar kommer att behöva höja avgiften på grund av stigande räntor, och jag tror att köparna har blivit mer medvetna om att skuldsättningen i föreningen är en viktig parameter vid ett bostadsköp. Bostäder i högt skuldsatta föreningar kan därför missgynnas jämfört med stabila föreningar med låg skuldsättning, säger hon.

Maria Landeborn påpekar att marknaden för nyproduktion har varit iskall, men menar att om räntetoppen är nådd och bostadspriserna stabiliseras så kommer även den marknaden att se lite bättre ut så småningom.

– Villapriserna har fallit mer än priset på bostadsrätter det senaste året, men det beror på att villapriserna steg väldigt kraftigt under pandemin när alla skulle köpa större och flytta ut från stan. Om Riksbanken börjar sänka räntan som förväntat under nästa år så kommer det även att ge stöd åt husmarknaden, säger hon.

Varför är omsättningen på bostadsmarknaden så låg just nu?
– Omsättningen har varit låg beroende att köpare och säljare ofta inte lyckas mötas prismässigt. Köparna har varit försiktiga på grund av osäkerheten kring räntor och utvecklingen för bostadspriser, medan säljarna varit ovilliga att gå ner tillräckligt i pris för att affären ska bli av. Många har istället avvaktat i hopp om att kunna göra en bättre affär längre fram. Den låga omsättningen har hjälpt till att stötta priserna, men en risk är givetvis att om många till slut blir tvungna att sälja och omsättningen ökar, så kan det tillfälligt sätta viss press på priserna igen. Men det bör i så fall vara övergående, säger Maria Landeborn.

ANNONS

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS