Med industrijättar som Volkswagen i svårigheter och hushållens levnadsstandard i fritt fall krävs kraftfulla reformer i Tyskland för att undvika en långsiktig nedgång.
Hela Tysklands ekonomi i fritt fall
Mest läst i kategorin
På fem år har Tysklands ekonomi krympt med fem procent jämfört med den tillväxt som väntades före pandemin. Landet riskerar att sjunka djupare i en ekonomisk stagnation som påverkar hela Europa, enligt Bloomberg.
Förlusten av billig rysk energi, ökad konkurrens från Kina och andra strukturella utmaningar ligger till grund för att hushållens levnadsstandard har försämrats med cirka 29 000 kronor per år.
Missa inte: Fortsatt nedåt för Tyskland: ”Tågkrasch i slowmotion”. Realtid
”Det är en mycket långsam, utdragen nedgång. Inte av ett företag, inte av en stad, utan av ett helt land”, säger Amy Webb, vd vid Future Today Institute, till tidningen.
”Europas motor” hostar
Volkswagen, en symbol för tysk industristyrka, står nu inför sin egen kris, enligt Bloomberg, då företaget har hamnat i låsta förhandlingar med fackförbundet IG Metall kring fabriksnedläggningar.
Läs mer: Kris när tyska babyboomers lämnar arbetsmarknaden. Realtid
Med risk för 24-timmarsstrejker och en potentiell nedskrivning av Volkswagens värde på upp till cirka 232 miljarder kronor illustrerar detta hur Tysklands ekonomiska modell, en gång hyllad som ”Europas motor”, nu skramlar utan att tända.
Ingen genväg
För att Tyskland ska återhämta sig krävs omfattande reformer inom infrastruktur, digitalisering och utbildning.
Investeringar på minst en procent av BNP per år är nödvändiga för att skapa framtidens arbetsmarknad och stärka landets konkurrenskraft.
Missa inte: Fortsatt nedåt för Tyskland: ”Tågkrasch i slowmotion”. Realtid
Det kommer ta tid för landet att komma i rullning igen.
”Att reformera Tysklands ekonomi och återställa tillväxten kommer att kräva tid och konsekventa åtgärder. Det är ingen snabb lösning”, säger Jamie Rush, chefsekonom på Bloomberg Economics.
Läs mer: Ingen återvändo hotar krisande Tyskland. Dagens PS.
ANNONS