Lyxindustrin rasar under trycket av ökade tullar och ekonomisk osäkerhet – men den finns ett undantag som märker ut sig.
Handelskriget krossar lyxdrömmar – ett märke trotsar stormen


Mest läst i kategorin
I KORTHET
- Donald Trumps handelskrig har slagit hårt mot lyxindustrin, med höjda tullar och osäkerhet som underminerar konsumentförtroendet i både USA och Kina.
- Analytiker spår nu en nedgång i sektorn under 2025. LVMH och Gucci väntas tappa försäljning – men Hermès utmärker sig.
- Med 15 procents försäljningsökning 2024 och stark kontroll över produktion och prissättning, står företaget stabilt.
- Hermès strategi med begränsat utbud och prisdisciplin gör att man klarar krisen bättre än konkurrenterna.
Sammanfattat med hjälp av AI och kvalitetssäkrat av Realtid
Förhoppningarna om en återhämtning för lyxindustrin under 2025 har fått sig ett rejält bakslag.
Donald Trumps fortsatta handelspolitiska offensiv mot Kina och Europa har skapat stor osäkerhet på marknaden och lett till att flera ledande analytiker nu varnar för en global recession.
Missa inte: EU hotar Meta och Google – hämnd för tullarna. Realtid
Samtidigt pekar allt på att Hermès blir undantaget som bekräftar regeln.
Både USA och Kina har skruvat upp sina tullar kraftigt – USA:s avgifter på kinesiska produkter ligger nu på 145 procent, medan Kina svarat med 125 procent på amerikanska varor.

Här är årets viktigaste statussymboler för män
Det är 2025 och män med status luktar Le Labo, bär Loewe och sneglar mot Tokyo för inspiration.
Förtroendeförlust
Dessutom har Trumps administration infört 10-procentiga tullar på varor från Frankrike, Italien och Schweiz, där många av världens lyxprodukter tillverkas. Effekten är att konsumentförtroendet vacklar i de två största marknaderna för lyxvaror.
”Förlust av förtroende är långvarig… och osäkerhet är absolut gift för konsumentsentimentet”, säger en branschchef till Financial Times.
Läs även: Diamanter och guld – heta klocktrenden som säljer. Realtid
Enligt Bernstein väntas nu lyxsektorn backa med 2 procent under 2025, en markant kontrast mot tidigare prognoser om 5 procents tillväxt.
LVMH:s kärndivision för mode och lädervaror väntas minska försäljningen med 1 procent – och hos Kering väntas Gucci tappa hela 25 procent.
Senaste nytt
Tullar mäts med prishöjningar
Mitt i denna turbulens går Hermès mot strömmen.
Företaget ökade sin försäljning med 15 procent under 2024 till 15,2 miljarder euro och förväntas nå 20 miljarder till 2027, rapporterar The Economist.

25 nya lyxhotell som öppnar i år
En adelsbostad från 1600-talet i Rom och en privat paradisö i Belize, det är ett par av de nya lyxhotell som öppnar i år.
Aktien har endast tappat 4 procent jämfört med ett över 20-procentigt fall i S&P:s lyxindex.
”Våra amerikanska kunder kommer att förstå”, säger Hermès vd Axel Dumas om planerna att kompensera för tullar med prishöjningar.
Stor in-house-produktion
Hermès framgångar tros bero på tre strategiska faktorer: strikt kontroll över leveranskedjan, återhållsamma prishöjningar och förmågan att locka in nya kunder med billigare produkter som kosmetik utan att urvattna varumärket.
Läs även: Köpte lyxbil – den smälte i solen. RE55
Företaget producerar över hälften av sina varor in-house, har begränsat antal butiker och ökar produktionen mycket långsamt.
Samtidigt som konkurrenter som Gucci tvingas till rabatter och omprofilering för att behålla kundbasen, lyckas Hermès upprätthålla sin exklusivitet och lönsamhet, konstaterar The Economist.

Guldklockor ökar i värde – märket som dominerar
Få saker har ett lika bra andrahandsvärde som en guldklocka.

Journalist med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader.

Journalist med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader.