Stödet för svensk gruvnäring är starkare än någonsin och rekordmånga undersökningstillstånd är aktiva. Men när det kommer till att ha en gruva i närområdet är svenskarna kluvna.
Gruvstödet på rekordnivå – men splittrat bland svenskarna
Mest läst i kategorin
Tre av fyra svenskar anser att gruvnäringen är viktig för svensk ekonomi, visar en ny undersökning från Sveriges geologiska undersökning (SGU).
”Den är en förutsättning för att vi ska klara de stora utmaningarna vad gäller klimat- och energiomställningen”, säger Kaj Lax, tillförordnad chef för avdelningen för mineralresurser på SGU, enligt ett pressmeddelande.
Missa inte: Gruvjättarna kunde ha blivit världens största: ”Inte logiskt”. Realtid
Undersökningen, som genomfördes av Novus i december 2024, visar att 64 procent av svenskarna vill se en utveckling av gruvnäringen för att säkra tillgången på viktiga metaller. Det är en ökning från 62 procent 2022 och 52 procent 2019.
Stockholmare minst positiva
Men bilden är splittrad. Medan en majoritet av norrlänningarna är positiva till gruvor i sitt närområde, är stockholmarna betydligt mer tveksamma.
Andelen som är negativa till en gruva i närområdet har ökat från 34 till 41 procent sedan förra mätningen, skriver Dagens Nyheter.
Läs även: Oväntat mångmiljardfynd i gruvan. Dagens PS
Parallellt med opinionsundersökningen rapporterar TT att Sverige nu har rekordmånga aktiva undersökningstillstånd – 812 stycken.
Flera bakomliggande faktorer
Särskilt stort är intresset för sällsynta jordartsmetaller som behövs för elektrifieringen av samhället.
”Det beror mycket på den allmänna konjunkturen, på råvarupriser, på vad investerare ser för möjligheter och risker för tillståndet i olika branscher”, säger Helena Kjellson, bergmästare på Bergsstaten, till TT.
Missa inte: Gamla gruvor kan bli batterier. News55
Första gruvan på ett decennium
I dagsläget finns det 13 aktiva gruvor i Sverige, där den senaste – en guldgruva i Vindelgransele – öppnade i maj 2024.
Det var landets första nystartade gruva på över ett decennium.
Enligt Lax kommer 90 procent av den svenska malmen från gruvor som är äldre än 50 år, vilket understryker behovet av nya investeringar i sektorn.
Läs även: Protester mot Europas största gruva: ”Allt kan vara borta”. Realtid