Med ytterligare nedskrivningar på över 11 miljarder kronor och interna strider är tyska Thyssenkrupp hårt pressat. Samtidigt kämpar bolaget med ökande kostnader och interna strider om grönt stål.
Grönt stål, rött resultat: Thyssenkrupps miljardkris fortsätter
Mest läst i kategorin
Thyssenkrupp, en gång en mäktig symbol för den framgångsrika tyska industrin, har skrivit ned värdet på sin stålverksamhet med ytterligare motsvarande 11,6 miljarder kronor.
Företaget varnar för att den europeiska industrins efterfrågan har blivit långsiktigt lägre, samtidigt som kostnaderna för omställningen till en grönare produktion stiger, rapporterar Financial Times.
Missa inte: SSAB:s gröna megasatsning ifrågasätts: ”Inte hållbart.” Realtid
Nedskrivningen bidrog till en nettoförlust på motsvarande drygt 16 miljarder kronor för det räkenskapsår som avslutades i september. Förlusten är dock en förbättring jämfört med föregående års 23 miljarder kronor, då höga gaspriser tyngde det energikrävande bolaget.
Diskussioner pågår
Trots detta sjönk försäljningen med 7 procent.
Thysenkrupps aktiekurs steg något på tisdagen efter beskedet att utdelningen på motsvarande 1,74 kronor per aktie behålls.
”En omfattande besparingsplan har dämpat många av de negativa marknadseffekterna”, kommenterar bolaget i ett uttalande.
Nedskrivningen är den andra på två år. Förra året skrev Thysenkrupp ned stålverksamhetens värde med motsvarande 24 miljarder kronor.
Diskussioner pågår om stålproduktionens framtid med den tjeckiske miljardären Daniel Křetínský, som redan äger 20 procent av verksamheten och som har signalerat intresse för att utöka sin andel till 50 procent.
Läs även: Persson om hotet från Kina: ”Vill vi ha det så?” Realtid
Flera har lämnat
Samtidigt står Thysenkrupp inför interna konflikter och avgångar.
I augusti lämnade flera höga chefer sina poster i protest mot hanteringen av omställningen till så kallat ”grönt stål”, en process som kräver stora investeringar i vätgas och elektricitet.
Tyska myndigheter har uttryckt oro över bolagets situation.
Berlin och lokala myndigheter har åtagit sig att bidra med motsvarande 23 miljarder kronor till Thyssenkrupps satsning på klimatvänligare produktion. Trots utmaningarna tror företaget att det kommer att återvända till vinst nästa år med ett förväntat nettoresultat på motsvarande mellan 1 och 6 miljarder kronor.
Missa inte: Skrämmande – naturen inte viktig för företag. News55