Realtid

Gröna hotet mot viktiga industrin: "Bevittnar utrotningen"

gröna
Storbritanniens kemiindustri riskerar att utplånas av höga energikostnader och klimatmål, menar kemiföretaget Ineos vd Jim Ratcliffe. (Foto: Scott Heppell/Matt Dunham/AP/TT)
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 13 jan. 2025Publicerad: 13 jan. 2025

Stängningen av en viktig anläggning i Skottland sätter strålkastarljuset på krisen i Storbritanniens kemiindustri. Med höga energikostnader och stränga klimatregler ser framtiden mörk ut.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Storbritanniens kemiindustri står inför en allvarlig kris enligt Jim Ratcliffe, miljardär och chef för Ineos.

Företaget har nyligen stängt en anläggning i Skottland, vilket resulterade i 80 direkta och omkring 500 indirekta förlorade arbetstillfällen. Ratcliffe varnar nu för att industrin riskerar att försvinna helt.

Missa inte: Kina och Northvolt skakar EU:s gröna omställning. Realtid

”Avindustrialiseringen av Storbritannien gör inget för miljön. Det flyttar bara utsläppen någon annanstans”, säger han till The Telegraph.

Minskat kraftigt

Stängningen gäller en etanolanläggning med en årlig kapacitet på 180 000 ton. Anläggningen spelade en avgörande roll i tillverkningen av läkemedel, men blev olönsam på grund av höga energikostnader och landets stränga koldioxidregler.

Enligt Ineos är Storbritannien nu det land med högst energikostnader för industrin.

Läs även: Persson: ”Vi får inte tveka på grön omställning”. Realtid

ANNONS

Företaget kritiserar också landets system för utsläppshandel som påför inhemska producenter kostnader som importörer slipper.

”Vi bevittnar utrotningen av en av våra största industrier”, säger Ratcliffe, och pekar på att kemiska fabriker i Storbritannien har minskat kraftigt de senaste fem åren.

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Realtid Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

23 dec. 2024

Avskräcker investerare

Brian Gilvary, styrelseordförande för Ineos Energy, beskriver Storbritannien som ”negativt” för energiinvesteringar.

Han menar att skattepolitiken och överregleringen avskräcker investerare och lyfter fram USA:s stabila energimarknad som en förebild.

Samtidigt menar en talesperson för den brittiska regeringen att den skotska och brittiska industrin lidit av bristande strategier under mer än ett decennium. Regeringen arbetar nu på en ny plan för att säkra industrins framtid, skriver The Telegraph.

Läs även: Östhammar sämst i Sverige – ”Orättvist”. News55

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]