I dagens värld börjar nya maktgrupper bildas och gamla allianser omformas. Detta sker samtidigt som länder som USA, Japan och Kina försöker manövrera i en tid där ingen enskild supermakt längre dominerar.
Geopolitiska omvälvningar när stormakter formar nya allianser
Mest läst i kategorin
De sju största industriländerna G7 – som bland annat innefattar USA, Japan och Tyskland – har efter Rysslands invasion av Ukraina enat sig ännu mer för att straffa Ryssland ekonomiskt. G7 har bland annat infört sanktioner och priskontroller på rysk olja.
Men en ny allians, BRICS – som består av Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika – har börjat samarbeta allt mer. Deras mål är att skapa en starkare ekonomisk gemenskap som kan balansera G7:s inflytande och främja en mer multipolär värld där fler länder har inflytande.
Geopolitiken håller därmed på att omformas dramatiskt, där ekonomiska och strategiska allianser skapar nya skiljelinjer mellan världens stormakter, skriver Bloomberg.
Läs även: Turkiet diversifierar allianser med BRICS-ansökan. Realtid
Vill stärka sina band
BRICS växer genom att inkludera fler länder, bland annat Iran och Egypten. Även om medlemmarna har interna problem – till exempel spänningar mellan Indien och Kina – fortsätter de att arbeta för att stärka sina ekonomiska band.
Japan och Sydkorea har också ekonomiska relationer med Kina som de inte vill riskera. Många företag i dessa länder är beroende av handeln med landet, men nya regler från USA tvingar dem att begränsa exporten av vissa teknologier till Kina.
Historiskt sett har dessa länder kämpat för att skydda sina egna industrier, samtidigt som de anpassat sig efter USA:s krav. Enligt forskaren Richard McGregor från Lowy Institute riskerar de att stå inför svåra val om Kina återhämtar sig ekonomiskt, medan USA: s ekonomi sviktar.
Ideologisk dragkamp
Avslutningsvis ser vi en tydlig politisk dragkamp i Latinamerika mellan Brasiliens vänsterorienterade president Lula da Silva och Argentinas libertarianska ledare Javier Milei, skriver Bloomberg.
Lula, som kom tillbaka till makten 2022, arbetar för att återuppliva regionens vänsterpolitik. Milei däremot, känd för sina radikala ekonomiska reformer, vill se ett mindre statligt inflytande och lämna de internationella samarbeten som Lula värderar högt – som BRICS.
Läs även: IMF får skarp kritik – för ”artigt” mot Kina. Realtid