Ericssons styrelse kommer att nekas ansvarsfrihet på tisdagens stämma. Det står klart efter att fondjätten Swedbank Robur, som är tredje största ägare i telekomleverantören Ericsson, inte heller tänker bevilja ansvarsfrihet för styrelsen och vd Börje Ekholm.
Gardell: "Vi vill bevara ägarnas möjligheter att utkräva ansvar när ytterligare klarhet nåtts"
Mest läst i kategorin
Swedbank Robur, som enligt ägardatatjänsten Holdings äger 3,9 procent av aktierna, skriver att ställningstagandet baseras på att man idag inte fått tillräcklig information från bolaget för att agera på annat sätt. Emellertid skriver fondbolaget att de fortsatt har förtroende för såväl styrelse som vd samt att de ”ska ges möjlighet att skyndsamt utreda, agera och vidtaga kraftiga åtgärder i bolagets och aktieägarnas bästa intresse”.
Tidigare på måndagen kommunicerade Christer Gardells Cevian att man inte kommer att bevilja ansvarsfrihet. ”Vi har inget annat val än att hålla hela styrelsen ansvarig, och därmed kommer Cevian att rösta emot beviljandet av ansvarsfrihet för var och en av styrelsens ledamöter, tillsammans med vd,” stod det i förmiddagens pressmeddelande. Trots detta kommer Cevian att rösta för omval av både styrelse och vd.
Aktiespararnas chefsjurist Sverre Linton tror att aktieägare som röstar mot ansvarsfrihet ger uttryck för osäkerhet.
– I normala fall är frågan om ansvarsfrihet en tydlig missnöjesyttring. Men jag tror inte att det är så i det här fallet. Man anser sig inte veta tillräckligt mycket för att kunna rösta för ansvarsfrihet. Informationen är oerhört bristfällig och knapphändig. Och man vill inte stänga dörren för ett eventuellt ansvarsutkrävande i framtiden, säger han till Realtid.
– Om aktieägare med mer än 10 procent av kapitalet röstar mot ansvarsfrihet så har man i praktiken nekat ansvarsfrihet. Då kvarstår alla möjligheter till senare ansvarsutkrävanden och eventuella skadeståndsprocesser.
Varför ger Ericsson otillräcklig information?
– Jag tror att de delvis kan känna sig bakbundna av amerikanska Department of Justice. Sedan tror jag att Ericsson valde den här locket på-strategin ganska tidigt, säger Sverre Linton.
Christer Gardell säger till Realtid att saker kan ändras när all fakta finns framme.
–Ansvarsfrihet är bakåtblickande, medan omval är framåtblickande. Vi vill bevara ägarnas möjligheter att utkräva ansvar när ytterligare klarhet nåtts. Därför vill vi inte bevilja ansvarsfrihet. Styrelsen och vd har dock framgångsrikt lett företaget operationellt, vilket bör fullföljas samtidigt som styrelsen måste förbättra bolagsstyrningen. När all fakta är på bordet kan givetvis bilden ändras, säger Christer Gardell i en kommentar till Realtid.
12,11 procent av det totala antalet aktier har nu meddelat sina avsikter att rösta mot ansvarsfrihet, vilket är över den erforderliga gränsen om 10 procent.
Ägare som röstar mot ansvarsfrihet är:
Cevian 5,5 procent av aktiekapitalet
Swedbank Robur 3,9 procent av aktiekapitalet
Oljefonden, 1,4 procent av aktiekapitalet
Avanza Fonder, 0,6 procent av aktiekapitalet
Ericssons bolagsstämma börjar klockan 10 i morgon, tisdag.