Realtid

Från frihandel till frikoppling – Trumps vision skakar marknaden

från
Onsdagens tillkännagivande från USA:s president Donald Trump väntas bli en avgörande vändpunkt för den globala ekonomin. (Foto: AP/TT)
Simon Kronö
Simon Kronö
Uppdaterad: 02 apr. 2025Publicerad: 02 apr. 2025

Donald Trump står redo att omvandla USA:s handelsrelationer med världen i grunden. Ett nytt tullpaket med historiska proportioner får USA:s allierade att tala om uppbrott, ekonomisk självständighet – och en ny världsordning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I KORTHET

  • USA:s president Donald Trump står inför att genomföra ett historiskt handelsprogram som kan höja tullarna – tre gånger värre än under 1930-talets depression.
  • Tyskland, Kanada och andra tidigare nära partners markerar tydligt avstånd från USA:s nya ekonomiska kurs.
  • Analytiker förutspår börsfall, starkare dollar och ökad efterfrågan på obligationer. De nya tullarna väntas särskilt drabba teknik och råvarusektorer – och riskerar att utlösa en global lågkonjunktur.

Sammanfattat med hjälp av AI och kvalitetssäkrat av Realtid

”Den största risken som vi ser i den här situationen är att det leder till en slags systematisk eskalering”, säger Philippe Varin, global ordförande för Internationella Handelskammaren (ICC), till Dagens Industri.

Han varnar för att om andra länder börjar svara med egna tullar kan andelen av varor som importeras till USA med tullavgifter öka från 31 procent till 90 procent.

Missa inte: Ericsson dansar efter Trumps pipa. Realtid

Detta är enligt Varin ”tre gånger större än vad vi såg 1930” under den stora depressionen.

Trumps stora vision

USA:s president Donald Trump har signalerat viss flexibilitet – genom uttalanden om att USA kommer att ”vara mycket snällare än de var mot oss” och att tullarna ”i många fall kommer att bli lägre än de tullar de tagit ut på oss i decennier”.

Trots detta menar de flesta bedömare att han menar allvar.

ANNONS

Trump har beskrivit åtgärden som ”en pånyttfödelse av ett land” och den ”befrielse av Amerika” som han länge har eftersträvat.

Rusch till bilhandlare i USA – vill slippa tullarna

Amerikanska bilköpare rusar till återförsäljare innan Trumps 25-procentiga biltullar träder i kraft.

ANNONS

Senaste nytt

relevance
Spela klippet
Affärer

Fri journalistik ger starka resultat för Relevance Communication

14 feb. 2025
Spela klippet
Realtid Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

23 dec. 2024

Allierade vänder USA ryggen

Presidentens strategi har redan orsakat oväntade konsekvenser för USA:s traditionella allierade.

Enligt New York Times har den nya tyska förbundskanslern Friedrich Merz accelererat sina planer på ”självständighet från USA”.

Läs även: Experternas råd när börsen faller: ”Tålamod och sittfläsk”. Realtid

Förra veckan förklarade också Kanadas premiärminister Mark Carney att ”det gamla förhållandet vi hade med USA” – det tätaste militära och ekonomiska partnerskapet – nu är ”över”.

”Om WTO skulle försvinna i dag skulle det påverka utvecklingsländernas BNP med runt 5 procent, en enorm inverkan”, fortsätter Varin, som menar att storbolagen framöver bör bidra mer till idéarbetet kring hur man kan lösa de nuvarande handelskonflikterna.

ANNONS

Finansmarknaderna håller andan

Wall Street-analytiker har en tydlig konsensus om konsekvenserna: negativa för aktier (det kommer att minska vinster), positiva för dollarn (som blir ”säkerhetsventilen” för stora förändringar i relativa priser) och även positiva för obligationer, skriver Financial Times.

”Det utfall som skulle vara mest gynnsamt för obligationer jämfört med aktier är det där investerare får hög klarhet om betydande tullhöjningar”, sammanfattar Michael Zezas, chef för USA:s policyanalys på Morgan Stanley.

Län för län: Så slår USA-tullar mot just din del av Sverige

Men det drabbar olika landsändar olika mycket.

Enligt en analys från Nomura kommer tullprogrammet att höja de genomsnittliga avgifterna på USA:s handelspartners till mellan 10-20 procent – de högsta nivåerna sedan 1930-talet.

De omedelbara tullarna väntas drabba framför allt länder med stora handelsöverskott gentemot USA, inklusive Kina, EU, Mexiko, Vietnam, Irland, Tyskland, Taiwan, Japan, Sydkorea, Kanada, Indien, Thailand, Italien, Schweiz och Malaysia.

Globala kedjereaktioner

Samtidigt har Trump kunnat notera den första diplomatiska framgången för sin strategi.

ANNONS

Kina försöker nu aktivt bygga allianser med Japans och Sydkoreas handelsministrar för en gemensam respons mot USA:s agerande, enligt CNN.

Missa inte: Branson om USA:s historiska svek: ”Sorgligt”. Dagens PS

Även Polens president överväger nu att skaffa kärnvapen och Grönlands ledare har reagerat med indignation på amerikanska planer att ta över världens största ö.

”Låt mig vara tydlig: USA kommer inte att få det. Vi tillhör inte någon annan. Vi bestämmer vår egen framtid”, skriver Grönlands tillträdande premiärminister Jens-Frederik Nielsen i ett inlägg på Facebook.

Recession runt hörnet?

Ekonomer varnar för att Trumps aggressiva tullpolitik kan leda till recession.

”Om tullarna blir kvar i flera månader kan det bli gnistan som utlöser en lågkonjunktur”, säger Moody’s chefsekonom Mark Zandi enligt Financial Times.

De nya tullarna kommer särskilt drabba sektorer som halvledare, läkemedel, trävaror och koppar, enligt analyserna från Wall Street.

ANNONS

Swedbank-ekonomens drastiska drag: ”Sålde alla USA-fonder”

Analyschefen på Swedbank sålde alla sina USA- och globalfonder efter att han fick nog av Donald Trump.

Avgörande vändpunkten

Samtidigt pekar Financial Times på att de rikaste 10 procenten av de amerikanska hushållen, som står för 87 procent av alla aktieägande, redan har förlorat 2,7 biljoner dollar sedan Trumps valseger i november.

Men dessa hushåll har historiskt fortsatt konsumera även under börsnedgångar.

Läs även: De blev rika på USA-aktier – kommer smällen nu? Realtid

Osäkerheten kring vilka tullar som kommer att ”staplas” på varandra och hur icke-tariffära handelshinder kommer att hanteras gör det svårt för marknaden att fullt ut prisa in konsekvenserna av det som Trump kallar för ”Liberation Day”.

Onsdagens tillkännagivande väntas bli en avgörande vändpunkt för den globala ekonomin.

Rapport: Så hjärntvättar AI-assistenter dig att älska USA

En ny svensk studie visar att AI-assistenter som Gemini och GPT 4o har inbyggda preferenser för vissa varumärken och länder.

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS