Realtid

Framtidens choklad och kaffe under konstruktion

Framtidens choklad och kaffe: Under konstruktion
Precis som med kaffe, har priserna på kakao skjutit i höjden. (Foto: Diomande Bleblonde/Frederik Ringnes/TT)
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 27 dec. 2024Publicerad: 27 dec. 2024

Livsmedelsindustrin möter stora utmaningar när klimatförändringar och stigande råvarupriser skapar osäkerhet. Företag världen över satsar nu på hållbara innovationer för att möta dessa problem.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Precis som med kaffe, har priserna på kakao skjutit i höjden. I april nådde priset på framtida leveranser över 130 000 kronor per ton – nästan en tredubbling jämfört med början av året, skriver Financial Times.

Västafrika, där större delen av världens kakao odlas, påverkas kraftigt av klimatförändringar och sjukdomar som försvårar odlingsförhållandena.

Missa inte: Så länge måste vi leva med rekorddyrt kaffe. Realtid

Företag experimenterar

För att minska sitt beroende av traditionell kakao satsar flera företag på alternativa lösningar.

Livsmedelsteknikföretaget Planet A Foods har utvecklat en kakaofri choklad kallad Choviva. Produkten baseras på solrosfrön och framställs genom en patenterad fermenteringsprocess, vilket minskar koldioxidutsläppen med upp till 80 procent jämfört med traditionell choklad.

Läs även: Nu höjer kaffejätten priset – så påverkas du. News55

”Med 30 miljoner dollar i färsk finansiering och en branschledande produkt är Planet A Foods inte längre bara en start-up – vi är på väg att bli en ledande aktör inom hållbar matproduktion”, säger företagets vd och medgrundare, Maximilian Marquart, enligt Vegconomist.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Realtid Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

23 dec. 2024

Bristvara om två decennier

Samtidigt experimenterar fler företag med alternativa råvaror och sätt att odla på.

”Om vi inte förändrar hur vi producerar kakao, kommer choklad vara en bristvara om två decennier”, säger Michal Beressi Golomb, vd för Celleste Bio som utvecklar cellbaserad kakao för att minska beroendet av jordbrukets osäkerheter.

Missa inte: ”Fulböna” vinnare när kaffepriser rusar. News55

Fazer har även lanserat en kakaofri ”choklad” av maltat råg och kokosolja, men har stött på regulatoriska hinder inom EU.

”Alla vill ta del av förändringen”

Liknande innovationer sker inom kaffeindustrin, där företag som Atomo Coffee och Compound Foods utvecklar drycker som efterliknar kaffe utan att använda kaffebönor.

Dessa produkter erbjuder miljövänligare alternativ och minskar sårbarheten för globala prissvängningar, skriver Euronews.

ANNONS

Läs även: Bevisat: Kaffe är bra för magen. Dagens PS

Den globala bristen på kakao och de rekordhöga priserna har drivit på intresset och investeringarna från choklad- och konfektyrföretag.

”Alla vill ta del av förändringen”, säger Michal Beressi Golomb, till Financial Times.

Läs mer: Prischock på chokladens huvudingrediens. Dagens PS

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Europas växande energikris – vår nya vardag?

Europas energikris visar inga tecken på att lätta och de stora prisskillnaderna mellan sommar och vinter kan bli ett bestående inslag i européernas vardag. Den gröna omställningen har hittills inte kunnat leverera den stabilitet som energimarknaden kräver. Ett grundläggande problem är det fortsatta beroendet av naturgas, särskilt under vintermånaderna när behovet är som störst och […]