Fortum utsätts återkommande för it-attacker, drönarövervakning och störningar i bolagets satellitkommunikationen i både Sverige och Finland. Säpo är inte förvånad över attackerna.
Fortum under attack: "Ökad risk för sabotage"
Mest läst i kategorin
Det finska energibolaget Fortum rapporterar att det återkommande utsätts för olika typer av sabotageförsök och it-attacker.
”Det sker dagligen olika typer av försök till cyberattacker eller försök till säkerhetsintrång mot oss. Det sker även misstänka rörelser av drönare runt våra anläggningar”, säger Fortums vd Markus Rauramo till Reuters.
Enligt Rauramo är situationen densamma även vid de svenska anläggningarna.
Läs mer: Ryssland hyr in kriminella för hybridattacker. Realtid
Säpo varnar
Den svenska säkerhetspolisen uppger att de inte kommenterar uppgifter som rör specifika händelser och kan heller inte gå in på detaljer om det praktiska säkerhetsarbetet. Det skriver Dagens Nyheter.
”Vi har under en längre tid pekat på ökad risk för sabotage kopplat till det försämrade säkerhetsläget”, säger Fredrik Hultgren Friberg, presstalesperson för Säpo.
Fortum har vidtagit omfattande försiktighetsåtgärder för att motverka cyberattackerna. Enligt säkerhetschef Jari Stenius är påverkan på verksamheten än så länge mycket liten, skriver Dagens Industri.
Missa inte: Hackerattack mot Teamviewer – Ryssland pekas ut. Realtid
Fortum ägs av Finland
Säpo påminner om att energisektorn, tillsammans med telekomsektorn och verksamhet som kan kopplas till Sveriges militära bistånd till Ukraina, är extra skyddsvärda – det vill säga de är extra utsatta från främmande makt.
”Sett till omvärldsutvecklingen, inte minst Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina, ser vi ett behov av att kommunicera den ökade risken för sabotage mot de här verksamheterna även i Sverige”, säger Hultgren Friberg.
Fortum ägs till största delen av den finländska staten och bedriver vattenkraft, vindkraft, solkraft, vätgas, kraftvärme och kärnkraftsproduktion.
Läs mer: Rysslands miljardstölder: “Kriget föder sig själv”. Realtid