Europas länder investerar allt mer i försvaret. Men svenska försvarsbolag oroar sig för att de stora beställningarna uteblir.
Försvarsbolag kräver långsiktighet: "Ingen kommer framåt"


Mest läst i kategorin
Försvarsbolag i Europa väntas få betydligt mer att göra under de kommande åren. Nästan alla europeiska länder går igenom någon form av upprustning sedan det har stått klart att USA inte längre är en lika pålitlig allierad.
Även svenska företag har sett ett uppsving i beställningar från både den svenska regeringen liksom utländska beställare. Saab (börskurs Saab) har exempelvis behövt anställa 5 000 personer under de senaste två åren i Sverige.
Missa inte: Saabchefen vill se bättre krigsberedskap. Realtid
Men nu kommer en varning från försvarsföretagen: de får mest beställningar på enklare försvarsmateriel, skriver Svenska Dagbladet.
Försvarsbolag vill låna pengar
Enligt Robert Limmergård, som är generalsekreterare för säkerhets- och försvarsföretagens branschorganisation SOFF, har regeringar till största del köpt mer av den typen av materiel som de redan har.
Detta utgör ett problem för försvarsföretagen, som hellre vill skriva längre avtal på sådant som kräver mer avancerad teknik. Dessa avtal kan sedan användas för att låna pengar och få verksamheten att växa.

Tysklands försvar på shoppinghumör – i Europa
Nu får USA nobben när blickarna vänds mot bolagen i Europa.
”Ingen kommer framåt utan påskrivna kontrakt. För det går inte att låna pengar med politiska löften som säkerhet”, säger Limmergård.
I dag är de flesta kontrakten som skrivs med Försvarsmakten på två till fyra år. För försvarsföretagen måste det snarare handla om fyra till åtta år för att det ska vara värt att satsa på nya fabriker och annan utbyggnad, enligt Limmergård.
Läs även: ”Utan försvar – ingen hållbarhet”: Saabs vd om Europas uppvaknande. Realtid
Senaste nytt
Vill också öka produktionen
Försvarsmakten pekar på att man ändå har gjort beställningar på utrustning värt tre gånger mer under 2024 än under 2021.
Men även här har man uppmärksammat problem i processen.
Väntetiderna har redan blivit långa för vissa typer av materiel – och Försvarsmakten vill också att produktionskapaciteten i industrin ska öka, säger Göran Mårtensson, generaldirektör på Försvarsmakten.

Här går vapenfabrikerna på högvarv
Upprustningen påverkar inte bara företag i Europa. Japans och Sydkoreas försvarsindustrier växer ännu snabbare.

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.