05 apr. 2025

Realtid

Företagarna missnöjda med löneavtalet: "Väldigt svårt"

industrimärket
Ulrika Lindstrand från Sveriges ingenjörer var betydligt nöjdare än Företagarnas chefsekonom Johan Grip över avtalet. (Foto: Sveriges ingenjörer/Företagarna)
Johannes Stenlund
Johannes Stenlund
Uppdaterad: 02 apr. 2025Publicerad: 01 apr. 2025

Löneavtalet för de kommande två åren i industrin är nu klart – och fackförbunden ser ut att vara vinnarna: ”Bäddar för besvikelse.”

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I KORTHET

  • Löneökningen på 6,4 procent är historiskt hög och ses som en seger för fackförbunden, som har kämpat för att kompensera för reallönesänkningar orsakade av inflationen.

  • Arbetsgivarna oroar sig för att kostnadsökningen ska försämra svenska företags konkurrenskraft, särskilt för småföretag där få har råd med höjningarna.

  • Trots tuffa förhandlingar enades parterna om avtalet, då det ansågs viktigt att leverera en uppgörelse för hela arbetsmarknaden.

Sammanfattat med hjälp av AI och kvalitetssäkrat av Realtid

Efter långa förhandlingar blev löneavtalet för industrin klart. Det reglerar hur lönerna ska sättas i industribranscherna under de kommande två åren – och avtalet verkar ha en tydlig vinnare.

6,4 procent, som löneökningen till slut landade på, är nämligen historiskt högt – och en seger för fackförbunden som hade yrkat på högre löner.

Missa inte: Heta potatisen i avtalsrörelsen: ”Går inte ihop”. Realtid

Bakgrunden är förstås den ökade inflationen som har gröpt ur reallönerna så pass att de nu ligger på 2015 års nivå, enligt Konjunkturinstitutet.

”Bäddar för besvikelse”

Tidigare hade Sveriges Ingenjörer varnat för strejk ifall de hårda förhandlingarna inte gick i mål. När de nu ändå gjorde det var organisationens ordförande, Ulrika Lindstrand, nöjd med avtalet.

”Det är klart att man alltid kan önska sig mer, men vi tycker att vi nått ett bra resultat som är ett av de högsta under industriavtalets 30-åriga historia”, säger hon till Dagens Industri.

ANNONS

På arbetsgivarnas sida var det däremot bistrare miner. Där menade man att lönehöjningen kommer att gröpa ur svenska företags konkurrenskraft jämfört med europeiska rivaler.

Nya löner – blir vägledande för miljontals

6,4 procent. Det är siffran som kommer att styra löneutvecklingen för miljontals svenskar.

Johan Grip, chefsekonom på Företagarna, menar att riktmärket ligger för högt för många mindre företag att mäkta med. Enligt en undersökning, som Företagarna ligger bakom, har bara 9 procent av företag med mellan 21 och 50 medarbetare utrymme att höja lönerna.

”Dagens besked kommer att vara väldigt svårt, om inte omöjligt, för många små arbetsgivare att leva upp till. Det bäddar för besvikelse”, säger han.

ANNONS

Senaste nytt

relevance
Spela klippet
Affärer

Fri journalistik ger starka resultat för Relevance Communication

14 feb. 2025
Spela klippet
Realtid Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

23 dec. 2024

Ville få till ett avtal

I flera industribranscher pekar man på att tiderna är tuffa med en fortsatt svag konjunktur och efterdyningarna av hög inflation.

Missa inte: Experten: ”Betala dem extremt generöst”. Realtid

Industrins företrädare menade att det fanns ett värde i att komma fram till ett avtal, även om man anser att lönerna landade för högt.

ANNONS

”Mycket svåra avvägningar har varit nödvändiga för att nå en överenskommelse men vi som parter i Industriavtalet har ett särskilt ansvar mot hela arbetsmarknaden att leverera ett normerande avtal i tid, även i svåra tider. Det har vi klarat av även denna gång”, säger Erik Haara, vd på Trä- och Möbelföretagen, i ett uttalande.

Striden om arbetstiden: ”Krävs Arbetslinje 2.0”

Sverige står inför ett vägval: Ska arbetstiden förkortas eller behövs fler arbetade timmar för att säkra välfärden?

ANNONS

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS