Realtid

Förbluffande: USA:s ekonomi trotsar förväntningarna

En bild från en av det amerikanska e-handelsföretaget Amazons stora lagerlokaler. Män och kvinnor i svarta arbetskläder och gula reflexvästar lastar paket som ska gå iväg till kunder.
Ekonomiska modeller har haft svårt att förklara USA:s ekonomiska utveckling efter pandemin. Bland annat har antalet jobb ökat, trots inflation. (Foto: Richard Vogel/AP/TT)
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 24 okt. 2024Publicerad: 24 okt. 2024

Sedan pandemin har USA:s ekonomi gång på gång trotsat ekonomernas förutsägelser. Förenklade antaganden om statliga utgifter och penningpolitik har visat sig otillräckliga.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under de senaste åren har de ekonomiska förutsägelserna i USA vid upprepade tillfällen visat sig vara felaktiga. Till synes självklara antaganden som investerare och ekonomer ofta förlitar sig på för att förstå och förklara ekonomiska skeenden – har visat sig stämma dåligt sedan pandemin bröt ut.

Enligt Wall Street Journal har detta skapat en komplex och oförutsägbar ekonomisk verklighet.

Tre av dessa grundläggande antaganden är att statliga utgifter påverkar ekonomin, att penningpolitik har betydelse och att det finns ett naturligt samband mellan tillväxt, arbetslöshet och inflation. Trots att dessa teorier tycks självklara har de gång på gång motbevisats under de senaste fyra åren.

Läs även: Inflationsdrama: Högtryck i USA, lågtryck i Europa. Realtid

Komplex bild

Ett tydligt exempel är det enorma stimulanspaket på motsvarande 20 biljoner kronor som USA:s president Joe Biden genomförde under pandemin. Flera experter, som tidigare finansministern Lawrence Summers, varnade för att åtgärden skulle leda till hög inflation eftersom ekonomin redan var het.

Visst steg inflationen, men när den ekonomiska tillväxten fortsatte och USA:s inflation sedermera avtog, blev bilden mer komplex än väntat.

Olivier Blanchard, tidigare chefsekonom på Internationella valutafonden, menar att det ekonomiska stödet som delades ut under pandemin sparades av hushållen, vilket mildrade inflationen över tid.

ANNONS

Även penningpolitiken har visat sig svårförutsägbar.

Missa inte: Ekonomer spår ljusare framtid för USA. Realtid

ANNONS

Förvirrat ekonomer

Trots kraftiga räntehöjningar från den amerikanska centralbanken, Federal Reserve, har efterfrågan från amerikanska konsumenter fortsatt växa i snabb takt. Många ekonomer hade förutspått en djup recession, men så har inte varit fallet.

Arbetsmarknaden har också förvirrat ekonomer.

Trots teorin om ett samband mellan arbetslöshet och inflation, har detta samband inte fungerat som väntat sedan pandemin. Istället har faktorer som ökad produktivitet och invandring påverkat löner och utbudet på arbetskraft, vilket ytterligare komplicerar bilden.

Sammanfattningsvis visar de senaste årens ekonomiska utveckling att förenklade ekonomiska teorier ofta fallerar när de möter verkligheten. Enligt Wall Street Journal har ekonomer börjat inse att saker och ting är betydligt mer komplicerade än vad deras modeller tidigare visat.

Läs även: Trumps och Harris radikalt skilda vägar för USA:s ekonomi. Realtid

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS