Realtid

Fast eller rörligt elpris – ny statistik visar vilket som är bäst

Camilla Jonsson
Camilla Jonsson
Uppdaterad: 12 apr. 2022Publicerad: 12 apr. 2022

Den som tecknade ett ettårigt fastprisavtal för el senast i januari 2021 sparade i genomsnitt nästan 5 000 kronor mer än den som har rörligt elavtal. Det visar siffror från Konsumenternas energimarknadsbyrå.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Besparingen på nästan 5 000 kronor är den högsta skillnaden mellan fast och rörligt elavtal som Konsumenternas energimarknadsbyrå har registrerat sedan man började föra statistik 2004.

– Det är en rejäl besparing som beror på att priserna på fastprisavtalen förra vintern var låga. Det ska även bli intressant att se hur statistiken har utvecklat sig kring detta, med tanke på de rekordhöga rörliga elpriserna i år, säger Victoria Sternbeck, jurist på Konsumenternas energimarknadsbyrå, till Realtid.

Hon förklarar att det historiskt har sett annorlunda ut, och att det under de 15 senaste åren totalt sett har lönat sig att ha rörligt elpris. Det beror på att det vid ungefär två tredjedelar av alla tillfällen sedan 2004 har varit lägre rörliga priser, jämfört med medelpriset för fasta prisavtal med ett års bindningstid. Under perioder när det rörliga priset har varit lägre än det fasta så har prisskillnaden också ofta varit större.

Likartad tendens går att se när det gäller avtal med bindningstid på tre år. Prisskillnaden mellan det fasta och rörliga priset visar att besparingen under perioder då det lönat sig med fast pris ofta är mindre än besparingen under perioder med lägre rörligt elpris.

Victoria Sternbeck säger att de höga elpriserna har fått konsumenterna att bli mer prismedvetna.

– Vi får många frågor om vilka avtal som man bör teckna, men vi får inte rekommendera något utan informera bara om för- och nackdelarna med de olika avtalstyperna så att konsumenterna ska kunna göra medvetna val. Allt handlar om vilken ekonomi och egna marginaler som man har, säger Victoria Sternbeck.

Har ni även statistik kring avtal med timdebitering?
– Nej, men vi noterar att det blir allt vanligare med timprisavtal. Fördelen med dessa avtal är att man kan spara en hel del pengar om man har möjlighet att styra sin förbrukning till tider då elpriset är som lägst. Men om man inte vill följa priserna på Nordpool varje dag så kan det vara lätt att glömma bort sig och råka förbruka el när den är som dyrast, vilket ju blir kontraproduktivt, säger Victoria Sternbeck.

ANNONS

 

Fotnot: Konsumenternas energimarknadsbyrå drivs på uppdrag av Energimarknadsinspektionen, Energimyndigheten, Konsumentverket, Energiföretagen och Energigas Sverige.

 

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS