Invandringen till Sverige har minskat markant de senaste åren. Samtidigt vidtas åtgärder för att locka specialiserad arbetskraft.
Färre asylsökande – regeringen vill locka talanger
Mest läst i kategorin
För första gången på 50 år är det fler som utvandrar än som invandrar till Sverige.
Antalet asylansökningar och beviljade uppehållstillstånd fortsätter att minska.
Förändringen beror främst på en stramare migrationspolitik som har lett till färre asylsökande och färre beviljade uppehållstillstånd, rapporterar Dagens Industri.
”Mycket uttalad målsättning”
Trots detta har regeringen tagit initiativ för att underlätta för högkvalificerade arbetskraftsinvandrare att komma till landet.
”Regeringen har som mycket uttalad målsättning att i större utsträckning kunna attrahera högkvalificerad arbetskraft, som är så nödvändig för svenska företags konkurrenskraft”, säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M).
Även Tyskland har reviderat sin migrationspolitik för att bland annat locka mer kvalificerad arbetskraft, skriver bland andra Euronews.
Ökar i EU
Samtidigt som invandringen till Sverige har minskat har antalet asylansökningar i EU som helhet ökat till över en miljon 2023, en nivå som inte setts sedan 2016.
Denna ökning har enlig Migration and Home Affairs tvingat länder som bland annat Italien, Spanien och Frankrike att vidta åtgärder för att effektivisera sina asylprocesser och hantera det ökade trycket på sina mottagningssystem.
Läs även:
Förhandlingar om arbetskraftsinvandringen uppges ha strandat. Realtid
Flyktingmottagandet slår rekord. Realtid