Realtid

Experten: Utan subventioner får vi en ny byggkrasch

Thomas Jellvik, makroanalytiker på DNB.
"Min bedömning är att en svag inhemsk ekonomi fortsätter längre än vad de flesta bedömare tror idag. Såvida inte finanspolitiken gör en mer expansiv omsvängning", säger Thomas Jellvik, makroanalytiker på DNB.
Anders Frick
Uppdaterad: 08 maj 2023Publicerad: 08 maj 2023

Bostadsbyggandet har plötsligt halverats och nu väntar en 90-talskrasch på byggsidan. I alla fall om inte staten går in med subventioner – och det är inget som politikerna har signalerat att man planerar att göra. Det säger DNB Markets makroanalytiker Thomas Jellvik till Realtid.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Makrostatistiken bekräftar inte de förväntningar som marknaden har. Centralbankerna följer enbart inkommande data och sänder inte ut några signaler, vilket skapar en volatil stökig period där centralbankerna inte riktigt vet hur de ska agera. Frågan är varför det är så?

– Den främsta orsaken till centralbankernas rådande kortsiktighet står att finna i deras massiva missbedömningar av inflationsutvecklingen, vilket gör att man litar mindre än vanligt på sina egna prognoser, säger Thomas Jellvik, makroanalytiker på DNB Markets, till Realtid.

Han menar att denna stökiga period helt enkelt kommer att fortsätta tills inflationen är mer i linje med centralbankernas inflationsmål.

Samtidigt ser vi fallande inflation i USA och sänkta matpriser: Förstärks denna utveckling när vi ser den amerikanska aprilstatistiken?
– Förmodligen, statistiken kommer löpande under maj månad. Min bedömning är att inflationen kommer att fortsätta att falla, främst i USA, säger Thomas Jellvik.

Hur påverkas Federal Reserves framtida strategi av utvecklingen?
– Om inflationen kommer ner i linje med målet så kommer vi kunna förvänta oss räntesänkningar en bit in i 2024. Mest sannolikt under Q2, säger han.

Borde centralbankerna stramat åt i långsammare takt än de gjort? Eller har de gjort helt rätt när vi har Q1 bakom oss och blickar framåt?
– Eftersom inflationen inte är styrd främst av sencykliska faktorer, såsom exempelvis löneglidning och pressade vinstmarginaler, så är inflationen inte heller helt lättstyrd med penningpolitik. Därför borde centralbankerna haft mer is i magen och höjt räntan både tidigare och i långsammare takt än vad man faktiskt gjort, säger han.

Vilka signaler ser du nu efter rapportsäsongen, utifrån ett makroperspektiv?
– Rapportsäsongen påminner om svensk ekonomi i mitten av 90-talet. Med det menar jag att sektorer exponerade mot den inhemska efterfrågan har det idag tufft och kommer att fortsätta ha det tufft. Detta sker samtidigt som vi ser att industrisektorn fortsätter att gå starkt i kölvattnet av god internationell efterfrågan och en svag krona, säger han.

Vilka trender ser du i övrigt?
– Min bedömning är att en svag inhemsk ekonomi fortsätter längre än vad de flesta bedömare tror idag. Såvida inte finanspolitiken gör en mer expansiv omsvängning. Med det menar jag exempelvis skattesänkningar och ökade offentliga satsningar, säger han.

ANNONS

Bostadsbyggandet har plötsligt halverats – ser ni en 90-talskrasch på byggsidan?
– Ja, såvida vi inte ser en snabb omsvängning mot en statlig inblandning, såsom subventioner, i bostadssektorn. Men i dagsläget är det inte sannolikt att det kommer att ske – det är i alla fall inget som staten har signalerat. Samtidigt ska man ha i åtanke att denna krasch inte är någon finansiell krasch, utan är begränsad till byggsektorn – även om den får spridningseffekter för allt från arkitekter till andra entreprenörer, säger Thomas Jellvik.

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]