I veckan nådde guldpriset en ny rekordnivå räknat i svenska kronor. Kilopriset är nästan uppe i en miljon svenska kronor. Det finns flera förklaringar i vår omvärld, berättar guldexperten Michel Rufli för Realtid.
Expert: Priset på guld slår nytt rekord
Mest läst i kategorin
I svenska kronor sett har guldpriset skjutit i höjden. Hela 2024 har det snabbt tickat uppåt i takt med att världsläget blivit allt mer osäkert. Det nya rekordet för guldpriset i svenska kronor sett slogs efter onsdagen.
Det rapporterade E55 på fredagen.
Då kostade ett kilo guld 956 986 kronor. Det är det högsta som någonsin uppmätts. Anledningen är framförallt en valutaeffekt, berättar guldexperten Michel Rufli för Realtid.
Han är vd på Nordic Gold Trade, en handelsplats för fysiskt guld i Stockholm.
Valutaeffekt
”Guldpriset steg i början på veckan som en direkt valutaeffekt. Svenska kronan tappade mot dollarn, och därför stiger värdet på guld i vår valuta”, säger Michel Rufli till Realtid.
Den som hade köpt ett kilo guld vid årsskiftet 2023/2024 hade tjänat ihop över 250 000 kronor tills idag.
Missa inte: Ovanliga bidraget för äldre höjs 44 procent. News55
En tjusig rusning
Den första januari kostade ett kilo guld 676 178 kronor. På torsdagen kostade ett kilo 956 986, nästan 300 000 kronor mer.
Anledningen till att den svenska kronan bottennappade var inte så mycket att kronan förlorade i värde. Snarare ska man se det som att den amerikanska dollarn stärktes efter valet.
Guldpriset i dollar föll faktiskt något efter valsegern. Förklaringen till det är att presidentvalet i sig mellan två kandidater där man inte vet vem som vinner, är en stor osäkerhet.
Läs mer: Bitcoin skjuter i höjden – investerare jublar över Trumpseger. Realtid
Hög osäkerhet leder till högre pris på guld
När osäkerheten ökar i världen så stiger guldpriset.
”Oavsett vad man tycker om valresultatet så kan man ändå säga att nu vet vi hur läget är och vi kan börja förhålla oss till det, vilket är en viss sorts trygghet”, säger Michel Rufli.
Men världen har inte plötsligt blivit tryggare. Det är fortfarande krig i Europa och ett handelskrig håller på att blossa upp mellan USA och Kina, med kraftiga exporttullar i antågande.
Även tullar mellan USA och Europa kan leda till problem för bland annat Tyskland, som redan dras med en rad olika kriser.
Så gör centralbankerna
När osäkerheten ökar så köper världens centralbanker upp den tryggaste tillgången de känner till.
”Centralbankerna köper inte guld för att de behöver det nu idag. De köper det för att trygga sin framtid i en osäker värld”, säger Michel Rufli.
Läs mer: Bitcoinboom i sikte efter USA-valet. Realtid