Realtid

Existentiell utmaning för Europa att hålla upp tempot

Existentiell utmaning för Europa att hålla takten med stormakterna
Mario Draghi, tidigare italiensk premiärminister och ex-chef för ECB, har skrivit en ny rapport om framtiden för Europas konkurrenskraft. (Foto: Mariam Zuhaib/AP/TT)
Rikard Jansson
Uppdaterad: 10 sep. 2024Publicerad: 10 sep. 2024

Enorma satsningar på upp till 5 procent av BNP kan krävas för att Europa ska hålla jämna steg med USA och Kina. Det skriver Mario Draghi i en ny rapport.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Reformerna och investeringar som det handlar om rör sig i storleksordningen 750-800 miljarder euro per år, upp till 5 procent av Europas BNP.

Detta är avsevärt mycket mer än de 1-2 procent i Marshallplanen som såg dagens ljus för att återbygga Europa efter andra världskriget.

EU, som profilerat sig mot en grönare och mer digital ekonomi, måste hålla sig konkurrenskraftig när friktionen i den globala ekonomin ökar, säger Mario Draghi, tidigare ECB-chef och dessförinnan också känd som Italiens premiärminister.

Europa mer sårbart

”Europa är den mest öppna ekonomin i världen så när våra partners inte spelar enligt reglerna är vi mer sårbara än andra”, säger han på en presskonferens.

Europa ligger farligt långt efter USA och bör se över möjligheterna till gemensamma lån för att kunna dra igång de nödvändiga investeringarna. Det handlar om en ”existentiell utmaning”, skriver AFP.

Mer precist handlar bland annat om utveckling av avancerad teknik, en plan för att uppfylla klimatmålen, öka försvaret och säkerheten för kritiska råvaror, skriver Bloomberg.

Europa är till exempel helt beroende av Kina för tillgång till den kritiska metallen litium, viktig i elbilsproduktionen och kommer så att vara för minst några år framöver.

ANNONS

”Kan inte längre ignoreras”

Den avtagande tillväxten kan inte ignoreras längre, förutsättningarna har förändrats, konstateras i rapporten.

Världshandeln saktar ner, Kina blir mindre öppet för Europa och kontinenten har också förlorat sin huvudleverantör av billig energi – Ryssland.

Rapporten har skrivits på uppdrag av EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Läs mer:
Sveriges konflikt med EU – riskerar miljonböter. Realtid
Företag larmar: Nya EU-krav hotar konkurrenskraften. Realtid
Orosmolnen hopar sig för EU – kan Sverige visa vägen?. Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS