I en tid av globala handelstvister och geopolitisk osäkerhet förespråkar Spanien ett närmare samarbete mellan EU och Kina – trots växande skepsis från andra europeiska länder.
EU:s relation till Kina på väg att omprövas: "Egna beslut"


Mest läst i kategorin
I KORTHET
- Spaniens premiärminister Pedro Sánchez vill att EU utvecklar ett närmare samarbete med Kina, trots ökande handelsspänningar mellan Kina och USA.
- Under en Asienresa betonade han vikten av att undvika handelskrig och uppmanade Europa att fatta egna beslut.
- Spanien har lockat stora kinesiska investeringar och motsatt sig EU:s tullar på kinesiska elbilar.
- Samtidigt planerar EU-ledare ett toppmöte med Xi Jinping i juli, vilket tyder på en vilja att tina upp relationerna med Peking.
Sammanfattat med hjälp av AI och kvalitetssäkrat av Realtid
Spaniens premiärminister Pedro Sánchez intar en ledande roll i EU:s omvärdering av relationen till Kina.
Under en pågående resa i Asien, där han bland annat har besökt Vietnam, betonar han behovet av en mer balanserad och självständig hållning från Europa gentemot Peking – i kontrast till USA:s konfrontativa linje.
Missa inte: Spanien – från eurozonens problembarn till ekonomiskt under. Realtid
”Ett handelskrig ligger inte i någons intresse. Ingen vinner ett handelskrig. Varje land förlorar, särskilt arbetare och medelklassen”, sa Sánchez till reportrar i Vietnam enligt Bloomberg.
Sánchez är den första europeiska ledaren att träffa Kinas president Xi Jinping efter att ett nytt handelskrig mellan USA och Kina brutit ut. Han argumenterar för att Europa inte blint ska följa Donald Trumps aggressiva linje mot Kina, utan i stället skapa egna strategiska allianser.

Kina vinner tullkriget – ”precisionsträff mot Pentagon”
Varken USA eller Kina viker sig i tullkriget. Det finns dock en industri där USA är mer beroende av Kina, än tvärtom.
”Måste fatta egna beslut”
Hans utrikesminister José Manuel Albares uttryckte tidigare liknande tankar och uppmanade EU att fatta sina egna beslut oberoende av USA:s kursändringar.
”Europa måste fatta sina egna beslut, på egen hand. Och vi måste bestämma när Kina kan vara en partner och när det är en konkurrent”, sa Albares till Financial Times.
Läs även: Trump och Xi vägrar backa – vem blinkar först? Realtid
Spanien har redan börjat forma ett närmare ekonomiskt band med Kina. Bland annat har världens största batteritillverkare, kinesiska CATL, lovat att investera över 4 miljarder euro i en fabrik i Spanien.
Landet har också lagt ner sin röst när EU beslutat att införa tullar på kinesiska elbilar – ett tecken på Spaniens mer öppna hållning i Kinafrågan.
Senaste nytt
Skeptiska svenskar
Men kursen möter motstånd.
Flera EU-länder, däribland Sverige, är starkt skeptiska till Kinas växande inflytande. Enligt en undersökning från Pew Research är Sverige det mest Kinakritiska landet i Europa – 82 procent har en negativ bild av landet.

Svenskarna har fått nog av lågprisjättarna från Kina
Svenska e-handlare varnar för att konkurrensen från lågprisjättar från Kina som Temu och Shein snedvrider marknaden.
Samtidigt rapporterar Bloomberg att EU:s två högsta ledare, Ursula von der Leyen och Antonio Costa, planerar ett toppmöte med Xi i Peking i juli.
Detta bryter mot den sedvanliga diplomatins spelregler, där det annars är Kina som skickar delegationer till Europa
Signalen om att EU vill mildra de frostiga relationerna som uppstod efter Kinas stöd till Ryssland i samband med kriget i Ukraina är tydliga.
Missa inte: Tvärvändningen – här är vinnarna när Trump backar. Realtid

Journalist med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader.

Journalist med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader.