Europa står inför en period av ekonomiska utmaningar som kan förvärras innan någon vändning är i sikte. Det varnar både ledande svenska ekonomer och EU:s högsta ledning.
Europas ekonomi i farozonen: "Sämre innan det blir bättre"
Mest läst i kategorin
Under hösten slog tidigare ECB-chefen Mario Draghis dystra rapport om Europas framtid som en bomb, där han målar upp en dystopisk bild av en kontinents ”långsamma agoni” – om inte drastiska åtgärder vidtas.
En kombination av teknologiskt eftersläp, ökande nationalism och tuffare global konkurrens hotar Europas välstånd.
Missa inte: Draghi: Europa måste göra som USA för att överleva. Realtid
”Vad gäller Europa är jag ordentligt bekymrad. Det finns en betydande risk att det blir sämre innan det blir bättre”, säger Nordeas (börskurs Nordea) chefsekonom Annika Winsth till Affärsvärlden.
Klyftan mot USA växer
Varningen kommer samtidigt som EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen inleder sin andra mandatperiod med löften om att stärka Europas konkurrenskraft gentemot USA och Kina.
Klyftan mot USA växer inom flera områden. Medan den amerikanska ekonomin väntas växa med 2,8 procent i år spår IMF endast 0,8 procents tillväxt för eurozonen.
Läs mer: Experter: Globalt handelskrig kan utlösa BNP-ras. Dagens PS
Särskilt inom techsektorn blir efterssläpet allt tydligare.
”Nu vill grundare i 20-årsåldern flytta till USA innan de ens har en affärsidé”, säger Berlinbaserade techinvesteraren Andreas Klinger till Politico.
”Vår paradgren”
För Sveriges del finns dock vissa ljusglimtar.
Nordea spår en tillväxt på 2 procent för 2025, men Winsth varnar samtidigt för att omvärldsläget utgör den största risken.
Missa inte: Europas motor hackar – så slår det mot Sverige. News55
”Det är därför jag tycker det är så viktigt att politikerna står upp för frihandeln. Det är vår paradgren”, säger hon till Affärsvärlden.
Krävs omfattande investeringar
Den stora frågan är hur eventuella åtgärder ska finansieras.
EU-diplomater uttrycker frustration över situationen och flaggar för omfattande investeringar inom bland annat grön omställning och försvar.
”De pengarna finns inte avsatta i nuläget, och dessutom ser demografin dålig ut, skuldsättningen ökar och produktiviteten är inte bra”, säger en högt uppsatt EU-diplomat till Politico.
Läs även: Europas växande energikris – vår nya vardag? Realtid TV