Europas framtida säkerhet hotas av klimatkriser och internationella spänningar, enligt en ny rapport från Finlands tidigare president. Något som kräver att EU genomför stora satsningar.
Europa står inför stormar och strider: "Största hotet"
Mest läst i kategorin
EU bör satsa 20 procent av sin budget på säkerhet och på beredskap för klimatkatastrofer, för att kunna hantera en snabbt växande hotbild. Detta enligt en ny rapport från Finlands tidigare president Sauli Niinistö, beställd av EU-kommissionen.
Niinistö betonar att den europeiska säkerheten hotas av både geopolitiska konflikter och klimatförändringar, något som kräver en omprioritering i budgeten.
”Vårt främsta uppdrag i dag är att säkerställa säkerheten för européer genom att vara förberedda på alla risker, och dessa risker är stora”, säger Niinistö enligt Financial Times.
Läs även: Kina använder Metas AI för krig och militära syften. Realtid
Motvilliga
Rapporten kommer vid en tidpunkt då EU står inför svåra budgetförhandlingar för den kommande sjuårsperioden, där medlemsländer med begränsade ekonomiska resurser är motvilliga att skjuta till mer pengar.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, tidigare tysk försvarsminister, har på nytt uppmanat medlemsländerna att öka sin beredskap.
”Putins krig mot Ukraina är det största hotet mot vår säkerhet… vi måste öka våra insatser, och att förbereda oss för det värsta kan hjälpa oss att förhindra det”, säger hon.
Missa inte: Must: Ryssland hyr in kriminella för hybridattacker. Realtid
Förnödenheter för minst 72 timmar
Rapporten från Niinistö rekommenderar också att EU:s invånare har en lagerhållning av förnödenheter som räcker i minst 72 timmar och att privat investerare bör uppmuntras att investera i försvarssektorn. Enligt honom kan även Europeiska investeringsbanken omdefiniera sitt mandat för att stödja försvarsindustrin.
Däremot föreslog han ingen gemensam EU-skuld för finansiering av försvaret, en idé som bland andra Frankrike stöttat men som fått motstånd från länder som Tyskland och Nederländerna.
Den osäkra framtiden kring USA:s eventuella policyändringar, särskilt vid ett potentiellt maktskifte med Donald Trumps återkomst till Vita huset, ökar också pressen på EU att stärka sitt eget försvar, rapporterar Financial Times.
Läs även: Nationell säkerhet styr USA:s ekonomiska politik. Realtid