Realtid

Ett år med anonymiserad handel på Nasdaqs smålistor – så har det gått

"Vi ser konstant över hur vi kan utveckla våra marknader för att göra de ännu bättre. Ett konkret exempel är den nya auktionsmodellen för aktier med spread över 7 procent, som träder i kraft den 18 januari", säger Erik Gruvfors.
"Vi ser konstant över hur vi kan utveckla våra marknader för att göra de ännu bättre. Ett konkret exempel är den nya auktionsmodellen för aktier med spread över 7 procent, som träder i kraft den 18 januari", säger Erik Gruvfors.
Anders Frick
Uppdaterad: 05 dec. 2023Publicerad: 05 dec. 2023

För ett år sedan anonymiserade Nasdaq handeln på Mid Cap, Small Cap och First North. Kritikerna klagar på sämre transparens, men Nasdaq tycker att anonymiseringen har givit en mer rättvis bild över handelsaktiviteten på medlemsnivå. Dessutom har både spreads och orderdjup i böckerna förbättrats.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Anonymiserad handel innebär att det inte går att se vilken bank eller fondkommissionär som genomför avslutet i orderböckerna på börsen. Det infördes av Nasdaq på Large Cap i april 2020, och efter det förde börsaktören interna diskussioner om att införa detta också på andra listor. Så blev det, och för precis ett år sedan anonymiserades handeln även på Mid Cap, Small Cap och First North. Högre kvalitet och förbättrad likviditet i orderböckerna var två faktorer som Nasdaq hoppades få.

En utmaning på den ickeanonyma tiden var att vissa tradingaktörer som helst ville vara anonyma då använde andra aktörer för att fronta handeln, vilket Nasdaq menar då skapade en felaktig bild åt det andra hållet.

Kritiken mot Nasdaqs införande av anonymiserad handel bemöttes bland annat i en reklam-tv-intervju från IG i Dagens Industri.  I IG:s reklamfilm så medger Nasdaqs vd Fredrik Ekström att anonym handel i själva orderögonblicket visserligen är mindre transparent, men att detta samtidigt ger ökad kvalitet i orderböckerna.

Nasdaq kommunikationschef Erik Gruvfors vill också tona ner kritiken och säger till Realtid att man långsiktigt fått resultat som ligger i linje med den akademiska forskning som finns.

– Vi gjorde en analys av effekterna både i januari och i maj, när det fortfarande gick att titta på förändringarna isolerade från övriga faktorer såsom inflation, räntor, krig, etc. I maj så såg vi bland annat att det var en mer rättvis bild över handelsaktiviteten på medlemsnivå och en 13-procentig minskning i koncentrationen mellan medlemmar, säger Erik Gruvfors till Realtid och fortsätter:

– Vi såg också mellan 10 och 15 procent förbättring av spreads, och mellan 6 och 19 procent förbättring av orderdjupet i orderböckerna. Dessutom noterade vi en ökad retailhandel för aktier på Mid Cap, Small Cap och First North, vilket förmodligen är en följd av förbättrad likviditet, säger han.

Vad har ni för förändringar på gång under den närmaste tiden?
– Vi ser konstant över hur vi kan utveckla våra marknader för att göra de ännu bättre. Ett konkret exempel är den nya auktionsmodellen för aktier med spread över 7 procent, som träder i kraft den 18 januari, säger Erik Gruvfors.

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]