Realtid

Ericsson kan lämna Sverige: "Europa halkar efter"

En bild på Ericssons lysande logotyp på en husfasad och en bild på företagets vd Börje Ekholm.
Ericssons huvudkontor kan komma att lämna Sverige i framtiden, enligt vd Börje Ekholm. (Foto: Lars Schröder/Henrik Gustafsson Nicander/TT)
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 19 nov. 2024Publicerad: 19 nov. 2024

Ericssons vd Börje Ekholm riktar skarp kritik mot Europas telekommarknad och menar att regionen halkar efter både Asien och USA. Nu kan flyttlassen gå – även från Sverige.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Europas svaga telekommarknad gör att Ericsson (börskurs Ericsson) planerar att minska sina investeringar i regionen till förmån för starkare marknader som Nordamerika och Indien, rapporterar Bloomberg.

Europa halkar efter, både när det gäller infrastruktur och investeringar,” konstaterar vd Börje Ekholm.

I en jämförelse mellan Storbritannien och Indien påpekar han att man kan genomföra videosamtal i Mumbai och Delhi, men inte ens på väg från Heathrows flygplats till London.

Missa inte: Rykten om Ericssons flytt skakar Kista: ”Underkännande”. Realtid

Satsar i USA

Ekholm pekar också på att allt för få sammanslagningar och hårda regleringar förhindrar europeiska operatörer från att nå lönsamhet.

I kontrast har Ericsson satsat stort i USA, där bolaget nyligen tecknade ett kontrakt med telekomjätten AT&T värt motsvarande 153 miljarder kronor. Som en del av denna strategi har Ericsson byggt en fabrik i Texas för att möta krav på lokal produktion.

Läs även: Ericssons potentiella flytt – möjlighet för Fabege? Realtid

ANNONS

Ericssons nyckelmarknad

Indien lyfts fram som en nyckelmarknad för Ericsson, där företaget har 25 000 anställda. Ekholm beskriver landets digitala infrastruktur som ”i världsklass” och ser en växande entreprenörsanda i regionen.

Samtidigt antyder Ekholm att telekomjättens huvudkontor kan flyttas från Sverige i framtiden, även om inga beslut är tagna.

För att stärka marknaden efterlyser Ekholm mer sammanslagningar mellan europeiska telekomoperatörer. Han avfärdar dock statliga subventioner som en lösning.

”Det är bättre att skapa en investeringsmiljö som lockar privat kapital”, säger han enligt Bloomberg.

Läs även: Utländska investerare storsatsar på börsen: Här är favoritaktierna. News55

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS