Realtid

Elitens missnöje med Putins krigsekonomi kokar

En bild från en uppvisning av marina fartyg i Sankt Petersburg.
Ryssland har satsat rekordsummor på militären och president Vladimir Putin vill nu öka utgifterna. (Foto: Dmitri Lovetsky/Mikhail Tereshchenk/AP/TT)
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 03 dec. 2024Publicerad: 03 dec. 2024

Ryssland satsar historiska summor på militären medan den civila ekonomin haltar. Höga räntor, en svag rubel och sjunkande efterfrågan har skapat sprickor i Kremls enade fasad.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Rysslands president Vladimir Putin har godkänt budgetplaner för 2025 som kraftigt ökar de militära utgifterna. Samtidigt visar tecken att landets ekonomi bromsar in, vilket skapar spänningar bland Rysslands ekonomiska eliter.

Nästan en tredjedel av Rysslands budget för 2025 – 13,5 biljoner rubel, motsvarande över 145 biljoner kronor – kommer att gå till försvarsutgifter. Det är en ökning från 28,3 procent av budgeten i år.

Missa inte: Stopp för Putins våta dröm – kontanterna är tillbaka. Realtid

”Rysslands ekonomiska prioriteringar har tydligt förskjutits till krigsinsatsen i Ukraina”, säger ekonomianalytikern Alexander Kolyandr till New York Times.

Men trots rekordhöga utgifter för militären står Rysslands ekonomi inför stora utmaningar.

Försvarar sin penningpolitik

För att bekämpa en inflation på 9 procent har den ryska centralbanken höjt räntan till 21 procent. Detta har lett till en svår situation för många civila företag, som rapporterar problem med att få lån och sjunkande efterfrågan.

Järnvägssektorn, en viktig del av Rysslands ekonomi, har sett en minskning av godstransporter med nästan 9 procent i oktober jämfört med samma månad förra året.

ANNONS
Elitens missnöje med Putins krigsekonomi kokar
Rysslands president Vladimir Putin sätter hårt mot hårt – men riskerar han att gå miste om den inhemska elitens stöd? (Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT)

Elvira Nabiullina, chef för den ryska centralbanken, försvarar dock sin hårda penningpolitik. Hon menar att stabilitet är avgörande för att undvika långsiktig ekonomisk stagnation.

Samtidigt kritiseras hon öppet av landets industriella eliter och högt uppsatta tjänstemän, som ser räntorna som ett hinder för tillväxt.

Läs även: Putin: Trump är ”en riktig man”. Dagens PS

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Realtid Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

23 dec. 2024

”Framtiden får vänta”

Västvärldens sanktioner har försvagat den ryska rubeln, som nyligen föll till sin lägsta nivå sedan mars 2022. För företag innebär detta högre importkostnader och ytterligare inflationspress.

Även om ekonomin hittills har undvikit en kollaps är de långsiktiga effekterna osäkra.

”De enda sektorer som växer i någon större omfattning är de som är kopplade till kriget”, påpekar Kolyandr.

ANNONS

Missa inte: Smör – symbolen för Rysslands ekonomiska kris. Realtid TV

Med en ekonomisk avmattning och stigande militärutgifter är det tydligt att Rysslands resurser är hårt ansträngda. Som den tidigare centralbanksanställda Alexandra Prokopenko uttrycker det:

”Det verkar som om den ryska eliten satsar på kortsiktiga vinster, medan framtiden får vänta.”

Läs även: Det ligger bakom Rysslands konflikt med Ukraina. News55

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]