Realtid

Elektroniskt skräp – en guldgruva för entreprenörer

Elektroniskt skräp – en guldgruva för entreprenörer
Entreprenörer gör affärer med elektroniskt skräp. Genom att demontera elektronik – och skicka värdefulla metaller tillbaka till rika länder. (Foto: Lars Pehrson / SvD / TT)
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 22 okt. 2024Publicerad: 22 okt. 2024

Elektroniskt avfall från fattiga länder har blivit en oväntad resurs för entreprenörer i utvecklingsländer. Varje år genereras över 68 miljoner ton e-avfall globalt, men bara 22 procent återvinns.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I Nigeria och andra delar av världen tjänar entreprenörer pengar på att demontera elektronik och skicka värdefulla metaller tillbaka till rika länder.

Gamla mobiltelefoner och annan uttjänt elektronik innehåller många värdefulla metaller. Till exempel koppar i kretskort och kablar samt litium, kobolt och nickel i batterierna. 

Kasserat e-avfall kan återvinnas och vara guld värt

Komponenterna skickas till återvinnare i rika länder som till exempel Belgien och Kina.

Växande marknad för entreprenörer

Ingen vet exakt hur mycket e-avfall som flödar från fattiga länder till rika – men det är tydligt att handeln växer, skriver Bloomberg.

Världen slänger för närvarande metaller i e-avfall till ett värde av mer än 60 miljarder dollar, enligt FN.

I rika länder har de flesta ingen enkel möjlighet att återvinna sina gamla Iphones eller Xbox-kontroller. De hamnar oftast i soptunnan eller samlar damm i lådor. I USA och Europa återvinns färre än en av sex trasiga mobiltelefoner, skriver Bloomberg.

ANNONS

Men situationen är annorlunda i utvecklingsländer, där man tar tillvara på möjligheten att tjäna pengar på avfallet.

Läs mer: Hållbarhet viktigt för bolagen – få vidtar åtgärder. Realtid

ANNONS

Blivit förmögen

Entreprenören Tijjani Abubakar driver en framgångsrik verksamhet i Lagos i Nigera som sysselsätter hundratals personer. 

Landet, som producerar tre miljoner ton e-avfall varje år, har ett utbrett nätverk av småskaliga samlare och handlare som Abubakar samarbetar med. Dessa bidrar till att skapa viktiga arbetstillfällen genom att samla in och sälja elektroniskt skräp. 

Abubakar har själv blivit en förmögen entreprenör. Han bidrar till samhället genom donationer, samtidigt som han hjälper till att minska miljöpåverkan från deponier. 

Utmaningar framåt

Samtidigt kvarstår stora miljöutmaningar. Farliga metoder som att bränna kablar används för att hantera avfallet, vilket förorenar både mark och luft.

ANNONS

Det är också en hälsorisk för dem som hanterar det – ofta utan skyddsutrustning bland farliga kemikalier och giftiga ångor.

Läs vidare: Rapport slår hål på myter om återvunnen it. Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS