Realtid

Efter raset – därför sticker Sagax ut bland fastighetsaktierna

Camilla Jonsson
Camilla Jonsson
Uppdaterad: 10 maj 2022Publicerad: 10 maj 2022

255 procent i snitt – så mycket rusade fastighetsbolagen med fokus på logistik från bottennoteringen i april 2020 fram till peaken i november 2021. Nu är det också de logistiktunga bolagen som rasat mest i spåren av räntehöjningar och Rysslands anfallskrig mot Ukraina. I snitt har de backat 38 procent.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ändå är logistiksektorn den enda som fortfarande värderas till en premie – enligt en sammanställning från Pangea Property Partners. I snitt är börsvärdet 1,9 gånger så stort som det egna kapitalet.

De tidigare så heta samhällsfastigheterna – med Ilija Batljans SBB i spetsen – värderas nu lägre än det egna kapitalet. Men även hyresbostäder, kontor, hotell och handel värderas till en rabatt.

– Sedan finanskrisen och fram till nyligen har fastighetssektorn handlats till en premie. Nu handlas två tredjedelar av alla bolag till en klar rabatt, trots att deras lönsamhet är fortsatt väldigt god. Det är en rejäl omsvängning som handlar om att marknaden diskonterar kommande räntehöjningar, säger Mikael Söderlundh, analyschef vid Pangea Property Partners, och fortsätter:

– Tittar man på enskilda aktier är det framförallt tillväxtbolagen – de som varit väldigt expansiva och gjort många förvärv – som tagit de tydligaste smällarna.

Det rör sig bland annat om SBB, Logistea, K-Fastigheter och K2A vars aktiekurser mer än halverats sedan årsskiftet.

Ett bolag som sticker ut är Sagax vars börsvärde är cirka 2,3 gånger så stort som det egna kapitalet – trots en kursnedgång med 32 procent sedan årsskiftet. Vilket kan hänföras till den i branschen kända ”Minduseffekten”.

– En hög premie betyder antingen att marknaden anser att fastigheterna är lågt värderade eller att bolaget har en väldigt bra strategi och ledning – vilket i sin tur betyder att man tror att lönsamheten kommer att öka med tiden. För Sagax del är man både verksam inom det populära logistiksegmentet och man är nästan ensam om att ha tagit steget ut i Europa. Dessutom har vd David Mindus ett högt anseende, säger Mikael Söderlundh.

Värdering per segment (Pris/EPRA NAV) nov 2021 Källa: Pangea

ANNONS

 

 

 

 

Värdering per segment (Pris/EPRA NAV) maj 2022. Källa: Pangea

 

 

 

ANNONS

 

Källa: Pangea

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS