Realtid

Efter boprisfall – FI:s amorteringskrav ifrågasätts

Camilla Jonsson
Camilla Jonsson
Uppdaterad: 02 aug. 2022Publicerad: 02 aug. 2022

Störst var nedgången på hus i mellersta Sverige och på lägenheter i Stockholm där priserna föll med 6,6 respektive 5,1 procent. I Storstockholm ligger priserna på både lägenheter och hus nu hela 12 procent under den tidigare toppnoteringen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

–Det är tydligt att det är framför allt ränteuppgången som ligger bakom den stora nedgången i bostadspriserna eftersom nästan hela nedgången sammanfaller med en period efter vilken Riksbanken började höja styrräntan, säger SBAB:s chefsekonom Robert Boije.

Är det inte dags att slopa amorteringskravet igen? Nu finns det liksom ännu större anledning.

– Lite lurigt läge. Om vi börjar se att bostadsprisfallen smittar av sig negativt på svensk ekonomi som helhet och om arbetslösheten börjar öka kraftigt så skulle jag absolut rekommendera det. För enskilda hushåll som innan dess får betalningsproblem så finns redan möjlighet till amorteringsfrihet efter prövning av banken, säger Robert Boije till Realtid.

Eftersom amorteringskraven ju bara omfattar nya och inte ”gamla” bolånetagare så ger ju amorteringskraven redan från början en inlåsningseffekt, enligt Robert Boije. Samtidigt innebär de lägre priserna att kravet på kontantinsats minskar (i kronor), vilket borde göra att några fler har möjlighet att ta sig in på bostadsmarknaden.

– Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen har sagt att det i dagsläget inte är aktuellt att slopa amorteringskraven eftersom det skulle motverka Riksbankens arbete med att få ned inflationen.

Men Robert Boije tycker inte det är uppenbart att Finansinspektionen ska ta den typen av stabiliseringspolitisk hänsyn, eftersom Finansinspektionens uppdrag enligt honom är att bidra till finansiell stabilitet – inte att bedriva stabiliseringspolitik.

– Jag har inte sett någon analys från Finansinspektionens sida som säger att det för den finansiella stabiliteten är bättre att inte motverka Riksbankens arbete med att få ned inflationen än att försöka dämpa ett stort fall i bostadspriserna. I synnerhet som det dessutom finns en hel del forskning som visar att kreditregleringar som amorteringskrav och bolånetak försämrar hushållens likvida sparande.

– I en krissituation är en likvid buffert viktig för både enskilda hushåll och svensk ekonomi.

ANNONS

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS