Realtid

Dramatisk minskning av kinesiska dollarmiljardärer

En bild på Zhang Yiming, grundare av grundare av ByteDance, företaget bakom populära appar som TikTok och Douyin.
Mannen bakom Tiktok, Zhang Yiming, har 559 miljarder skäl att se gladare ut än på bilden. (Foto: Chinatopix/AP/TT)
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 30 okt. 2024Publicerad: 30 okt. 2024

Nya regleringar och en svag fastighetssektor tros ligga bakom den dramatiska förändringen. Många rika kineser väljer också att flytta utomlands.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Antalet individer i Kina som har en förmögenhet på motsvarande en miljard dollar, eller mer, har fallit med över en tredjedel de senaste tre åren, rapporterar Financial Times.

Uppgifterna är sammanställda av det kinesiska forsknings- och mediabolaget Hurun, som årligen listar de rikaste individerna i Kina.

Missa inte: Från drömstad till spökstad: Kinas byggfiasko i Malaysia. Realtid

Listan inkluderar miljardärer på det kinesiska fastlandet, liksom de som är baserade i Hongkong och Taiwan – och visar en minskning från 1 185 miljardärer år 2021 till 753 i år.

Den kraftiga minskningen beror till stor del på nedgången i Kinas fastighetssektor, börsfall och de statliga regleringarna som slagit hårt mot flera företag.

Missa inte: Kina slår ner på medelklassens ”pengadyrkan”. Realtid

Ny på toppen

”Listan har krympt för tredje året i rad, vilket är unikt”, kommenterar Rupert Hoogewerf, ordförande för Hurun Report.

ANNONS

Ett tydligt mönster bland miljardärerna är att fastighetsmagnater som tidigare dominerade listan nu tappar mark, samtidigt som teknikföretag växer.

För första gången toppas listan av Zhang Yiming, den 41-årige grundaren av techbolaget Bytedance som ligger bakom populära appar som Tiktok och Douyin.

Missa inte: Xi Jinping rensar ut kritiker: ”Mindre förutsägbar”. Realtid

Zhang har en förmögenhet på motsvarande 559 miljarder kronor och har därmed tagit över tronen från Zhong Shanshan, känd som ”flaskvattenkungen”.

Zhong ligger bakom företaget Nongfu Spring, vars förmögenhet sjönk efter både ett massivt börsfall på 40 procent och kritik på sociala medier om företaget skulle vara ”pro-japanskt” – vilket är ett känsligt ämne i Kina.

Läs även: Stor stämning mot Tiktok – ”Skadar ungas hälsa”. Dagens PS

ANNONS

Allt fler baserade utomlands

E-handelsjättarna har dock visat sig motståndskraftiga trots regleringarna.

ANNONS

Bland andra ligger Tencents grundare, Pony Ma, kvar bland de högst rankade med en förmögenhet på motsvarande 462 miljarder kronor. Även Pinduoduos grundare, Colin Huang, är kvar på fjärde plats.

En annan trend är att fler av de kinesiska miljardärerna är baserade utomlands, särskilt i USA och Singapore.

Missa inte: Persson om hotet från Kina: ”Vill vi ha det så?” Realtid

Hurunlistan visar att omkring 15 procent av de kinesiska miljardärerna bor utanför Fastlandskina. Nykomlingen Chris Xu, som ligger bakom Shein, rankas på plats 76 med en förmögenhet på motsvarande 73 miljarder kronor.

Ett tecken på att internationella entreprenörer blir allt mer framträdande i Kinas rikaste skikt, skriver Financial Times.

Läs även: Jodå – pengar kan visst köpa lycka. News55

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

AI-chefen: "Fastighetsbranschen måste lämna pdf:er bakom sig"

Trots AI-teknikens potential har den svenska fastighetsbranschen ännu inte riktigt tagit klivet: ”Finns helt andra incitament nu.” AI väntas revolutionera fastighetsbranschen, men i Sverige har tekniken ännu inte riktigt tagit fart. Bristande digital mognad och manuella processer är stora hinder, menar AI-Bobs vd Elin Mårtensson. Missa inte: Byggsektorn kom av sig – sämsta kvartalet sedan […]