Realtid

Den obesvarade frågan – vems beslut var det att inte informera om Irakrapporten?

Sverre Linton, Börje Ekholm
"Jag skulle vilja veta vems beslut var det att inte kommunicera Irakrapporten med marknaden. I och med att Department of Jusitice inte fått den borde det inte vara deras beslut." Frågan kom från Aktiespararnas chefsjurist Sverre Linton som också ville veta om Ericssons styrelse var ”fullt informerad om såväl innehållet i rapporten som beslutet att inte kommunicera med marknaden”.
Annelie Östlund
Uppdaterad: 29 mars 2022Publicerad: 29 mars 2022

Vem eller vilka hindrar Ericsson från att avslöja om vd och styrelse kände till att Irakrapporten inte kommunicerats med amerikanska justitiedepartementet? Det kan Ericssons ordförande Ronnie Leten och vd Börje Ekholm inte svara på.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Turbulensen i Ericsson handlar mindre om att någon anställd på Ericsson kan ha mutat IS, och mer om att bolaget inte kommunicerat detta till marknaden och amerikanska justitiedepartementet.

Enligt marknadsmissbruksförordningen ska insiderinformation som kan påverka aktiekursen kommuniceras till marknaden ”så snart som möjligt”. Dessutom kan hemlighållandet vara ett brott mot en överenskommelse som bolaget har med amerikanska justitiedepartementet, DOJ, sedan en uppgörelse 2019. 

Vem eller vilka som bestämde att rapporten skulle hemlighållas, och vilka som kände till detta, har Ericsson inte gått ut med. På direkta frågor svarar bolaget att man är förhindrad att avslöja detta. Samtidigt är det oklart exakt vem eller vilka som säger att Ericsson måste hålla detta hemligt.

Oklarheterna är många, men under bolagsstämman som hölls på tisdagseftermiddagen konstaterade Aktiespararnas chefsjurist Sverre Linton att det i alla fall inte var DOJ som bestämt att Ericsson inte kunde berätta för marknaden om Irakrapporten. 

– Det enda vi vet i dagsläget är att rapporten avseende Irak från 2019 varken har delgivits Department of Jusitice eller marknaden, samt att Department of Jusitice vid två tillfällen anmärkt på hur Ericsson lever upp till avtalet dem emellan, sa han och fortsatte:

– Jag skulle vilja veta vems beslut var det att inte kommunicera Irakrapporten med marknaden? I och med att Department of Jusitice inte fått den borde det inte vara deras beslut.

Sverre Linton ville också veta om Ericssons styrelse var ”fullt informerad om såväl innehållet i rapporten som beslutet att inte kommunicera med marknaden”.

– När uppdagades det för bolagets ledning och styrelse att informationen i rapporten inte överlämnats till Department of Jusitice? frågade han.

ANNONS

Dessa frågor ville varken ordförande Ronnie Leten eller vd Börje Ekholm svara på.

– Som vi sa under introduktionen, vi är under utredning och det betyder att det är extremt svårt att kommunicera, förklarade Ronnie Leten.

– Vi har ju svårt att svara på frågorna – eller kan inte svara på dem givet pågående processer och undersökningar… Det vore helt enkelt oförenligt att ge den typen av interimuppdateringar som du egentligen efterfrågar, sa Börje Ekholm.

Ericssons bolagsstämma röstade nej till att bevilja bolagets styrelseledamöter och vd Börje Ekholm ansvarsfrihet för 2021.  Resultatet av omröstningen vid stämman avseende ansvarsfrihet låg i linje med de förhandsbesked som större aktieägare i Ericsson lämnat inför stämman.

Ericssons ersättningsrapport fick däremot godkänt av bolagsstämman och valberedningens förslag till styrelse och ordförande godkändes också. Godkännandet innebär att Carolina Dybeck Happe valdes till ny ordinarie styrelseledamot av styrelsen. 

Omval av ledamöterna Jon Fredrik Baksaas, Jan Carlson, Nora Denzel, Börje Ekholm, Eric Elzvik, Kurt Jofs, Ronnie Leten, Kristin Rinne, Helena Stjernholm och Jacob Wallenberg fick också godkänt.

Stämman godkände även omval av Ronnie Leten till styrelsens ordförande.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]