Den privata sektorn i Kina exploderar och har blivit motorn i världens näst största ekonomi. Bakom den imponerande tillväxten tornar riskerna upp sig.
"China is back" – men hur länge varar festen?


Mest läst i kategorin
I KORTHET
- Kinas privata näringsliv står nu för över 60 procent av BNP och majoriteten av skatteintäkterna, enligt en rapport från AGCM.
- President Xi Jinping har nyligen visat stöd för sektorn, som också hyllas av internationella investerare. Fondförvaltaren Gustav Rhenman ser en stark utveckling, men varnar för risker som geopolitisk oro och global börsoro.
- Han menar att eventuella handelstullar inte hotar Kinas ekonomi i grunden. Bland investeringsmöjligheter lyfter han konsumtion, e-handel, teknik, elbilar och sjukvård.
Sammanfattat med hjälp av AI och kvalitetssäkrat av Realtid
En kommande rapport från fondförvaltaren Asia Growth Capital Management (AGCM) visar att den privata sektorn i dag står för över 60 procent av landets BNP och skatteintäkter, 70 procent av alla teknologiska innovationer och 80 procent av sysselsättningen i städerna.
”Kinas ekonomiska struktur börjar likna västvärldens, där privat företagsamhet dominerar”, säger Gustav Rhenman, rapportförfattare och fondförvaltare på AGCM, till Realtid.
Missa inte: USA stoltserar med AI-miljardärer – men Kinas joker kan överraska. Realtid
Kinas ledning har också markerat sitt stöd för näringslivet.
Nyligen träffade president Xi Jinping och premiärminister Li Qiang några av landets främsta företagsledare för att hylla deras bidrag till ekonomin och försäkra dem om att ett starkt privat näringsliv är en prioritet.

Kina drar åt strypsnaran på USA i handelskriget
Kina sitter med ett ess i rockärmen när spänningarna ökar i handelskriget med USA. Här är Pekings nya, kännbara åtgärder.
”Min fasta övertygelse”
Rhenman menar att dessa signaler från ledningen är trovärdiga, trots tidigare perioder av hårdare reglering.
”Ja, det är min fasta övertygelse. Xis starka sida är inte företagsekonomi eller marknadsekonomi, men han tog in premiärminister Li som var väldigt framgångsrik i att få fart på Shanghai”, säger han.
Läs även: Kinas listiga drag efter USA:s biståndskollaps. Realtid
Även internationella banker ser positivt på utvecklingen.
Morgan Stanley har nyligen höjt sina riktkurser för kinesiska aktier för andra gången i år. Goldman Sachs skriver i en färsk rapport att ”China is back” och att kinesiska aktier återigen lockar institutionella investerare.
Senaste nytt
USA kan stressa fram spänningar
Samtidigt pekar Rhenman på flera risker.
”Det finns ett par olika risker och det är geopolitik och handelspolitik, men också det allmänna börsläget i världen. När det gäller geopolitik så finns 35 militärbaser runt Kina och om USA vill stressa fram mer spänningar i regionen så kan de göra det”, säger han.
Han tillägger att eventuella handelsrestriktioner, som tullar, kan få effekt men inte är avgörande för Kinas ekonomi.

Svenskarna har fått nog av lågprisjättarna från Kina
Svenska e-handlare varnar för att konkurrensen från lågprisjättar från Kina snedvrider marknaden och skapar orimliga prisförväntningar.
Flera intressanta sektorer
”Kinas totala export till USA uppgår till 500 miljarder dollar årligen, vilket motsvarar cirka 2,8 procent av Kinas BNP. Om de hypotetiskt skulle tappa 100 procent av sin export till USA, så skulle det såklart bli kännbart, men ingen katastrof”, säger han.
För den som vill investera i Kina finns flera intressanta sektorer. Rhenman ser störst potential inom konsumtionssektorn, e-handel och teknik.
”Allt som rör konsumtion. Exempelvis e-handel som Alibaba, JD.com men även Tencent, Xiaomi och Meituan. Sedan har vi fordonssektorn som är ledande på elbilar och batterier, men också hälso- och sjukvård samt finanssektorn med försäkringsbolagen”, säger han till Realtid.
Läs även: Kina krossar Sverige: ”Skrämmer mig mest”. Realtid

Journalist med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader.

Journalist med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader.