Rekordhöga kakaopriser har pressat Europas småskaliga chokladtillverkare till bristningsgränsen. Bland annat har en av världen mest kända praliner slutat tillverkas.
Brist på kakao hotar kända pralinen: "Hantverk går förlorade"


Mest läst i kategorin
Västafrika står för en stor del av världens kakaoproduktion – men nu har dåliga skördar i regionen lett till en kraftig prisökning på råvaran.
Det har i sin tur tvingat flera anrika konfektyrföretag att lägga ner verksamheten, rapporterar Bloomberg.
Missa inte: Framtidens choklad och kaffe under konstruktion. Realtid
En av de drabbade är den franska chokladbutiken À la Mère de Famille som har funnits i Paris sedan 1761. Familjen Dolfi, som driver verksamheten, har lyckats hålla företaget vid liv – men ser hur kollegor tvingas stänga sina dörrar.
Få dagens viktigaste nyheter från Realtid. Prenumerera på våra nyhetsbrev.
Avvecklas efter 127 år
Minst ett dussin familjeägda chokladföretag i Europa har gått i konkurs det senaste året, enligt offentliga register.
Tyska Leysieffer, som varit känd för sina praliner i över 100 år, avvecklades i november efter att ha kämpat med stigande råvaru- och energikostnader.
Läs även: Äntligen – priset på kaffe- och kakaobönor faller. Dagens PS
Även Salzburg Schokolade i Österrike, känd för sina berömda Mozartkulor, har fått lägga ner efter 127 år.
De stora chokladbolagen, som Nestlé, Lindt och Hershey, har drabbats av de höga priserna men har kunnat mildra effekterna genom att justera sina recept och minska kakaoinnehållet i vissa produkter.

Bly och andra tungmetaller i svensk choklad: ”Värre i ekologisk”
Ekologiska alternativ har ofta mer bly och kadmium i sin kakao, visar ett produkttest av choklad av storsäljare som Coop, Ica, Fazer och Garant.
Senaste nytt
Hantverket går förlorat
För små hantverksföretag är sådana förändringar svårare att genomföra.
”Vi vill inte tumma på kvaliteten”, säger Jelle Descamps, ägare till belgiska Chocolatier Dumon.
Kakaopriserna tredubblades under 2024 och låg vid årsskiftet nära 13 000 dollar per ton, motsvarande cirka 140 000 kronor.
Missa inte: Så dämpar du matpris-chocken: ”Byt butik”. Dagens PS
Analytiker varnar för att priserna kan förbli höga, vilket kan innebära att ännu fler traditionella chokladtillverkare försvinner från marknaden.
”Vad som är sorgligt är att recept och hantverk går förlorade”, säger bröderna Dolfi.

Äntligen bevisat: Lyx i vardagen kan vara rena hälsoboosten
Tänk om dina favoritsmaker inte bara var en last, utan en hälsoboost? En ny studie lyfter choklad, kaffe och vin i ett nytt ljus.

Journalist med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader.

Journalist med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader.