Länsstyrelsen larmade om kollaps i bostadsbyggandet, men nu har prognosen skruvats upp rejält. Trots detta står många bostäder tomma.
Bostadskrisen fördjupas trots rekordmånga nya bostäder
I fjol såg det nattsvart ut. Länsstyrelsen larmade om en byggkrasch och situationen var som allra värst i Stockholm, rapporterade Dagens PS.
Bostadsbyggandet beräknades rasa ihop med 80 procent jämfört med toppåret 2021.
”Det är enormt illa. Den här krisen har vi inte sett sen nittiotalet”, sa Alexander Wilson van Deurs, förbundsordförande på bostadspolitiska intresseorganisationen Jagvillhabostad.nu, till SVT förra sommaren.
Trenden vände
Men trots den mörka prognosen färdigställdes fler bostäder i Stockholm än under något år sedan 1973, skriver Dagens Nyheter.
11 500 nya bostäder beräknades stå färdiga för inflyttning i länet. Istället blev utfallet 17 200.
”Det har inte färdigställts så många bostäder sedan miljonprogrammets dagar”, säger Henrik Weston, bostadsexpert och utvecklingsledare hos Länsstyrelsen Stockholm.
Marknaden ur balans
Samtidigt som rekordmånga bostäder färdigställs står många nyproduktioner tomma. Utbudet är inte heller tillräckligt varierat.
”Det är bekymmersamt att bostäderna är dyra både att köpa och hyra och att många dessutom är små till ytan”, säger Weston i ett pressmeddelande.
Han konstaterar att invånarnas chanser att komma in på bostadsmarknaden försämras för varje år som går.
”Vi är bekymrade över hur Stockholmsregionen ska bostadsförsörjas för hushåll med lägre inkomster”, säger Weston till DN.
Läs mer:
Bostadskrisen hotar Sveriges klimatomställning. Realtid
Skärpta krav på fastighetsaffärer. Realtid
Chocken: Rekordstor del av inkomsten går till bostaden. Realtid