Realtid

Borrar i aktiv vulkan efter mer energi: ”Vårt månskott”

Het lava och rök kommer från en vulkan som har utbrott på Island. Bilden är tagen när det är mörkt och den orangea glödande lavan lyser upp röken och det svarta berget.
Island är särskilt lämpligt för denna typ av forskning eftersom landet har flera aktiva vulkaner. (Foto: Almannavarnadeild ríkislögreglustjóra/NTB/TT)
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 21 okt. 2024Publicerad: 22 okt. 2024

Ett forskningsprojekt på Island kan förändra vår förståelse av vulkaner. Genom att borra djupt ner i en aktiv vulkan siktar teamet bland annat på att revolutionera hur man utvinner energi.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nära vulkanen Kraflav i nordöstra Island pågår ett ambitiöst forskningsprojekt där forskare planerar att borra djupt ner i marken för att nå magma.

Projektet syftar till att öka vår förståelse för hur magma beter sig under jord, vilket kan förbättra möjligheten att förutspå vulkanutbrott och utveckla nya geotermiska energikällor, rapporterar BBC.

Projektet planeras att starta 2027, då ett unikt magmaobservatorium ska skapas på ett djup av cirka 2,1 kilometer under jord. Forskarna vill placera sensorer för att mäta tryck och temperatur i magman – nyckelfaktorer för att förstå vad som händer innan ett vulkanutbrott.

Läs även: Industrins vrede om elpriserna: ”Självskadebeteende.” Realtid

”Vår månsatsning”

”Det här är vårt månskott”, säger Yan Lavallée, professor i magmatisk petrologi och vulkanologi vid Ludwig-Maximilian-universitetet i München.

KMT-projektet har potential att revolutionera geotermisk energi. Genom att borra långt ner i marken nära magma kan forskarna nå extremt höga temperaturer, vilket kan öka energiproduktionen markant.

Bjarni Pálsson, ansvarig för geotermisk utveckling vid Islands nationella energibolag Landsvirkjun, förklarar att tidigare borrningar har visat att en enda magmarelaterad brunn kan producera upp till tio gånger mer energi än vanliga geotermiska brunnar.

ANNONS

Missa inte: Kärnkraften gör comeback i USA: ”Otroligt symboliskt” Realtid

ANNONS

Optimstiska

Island är särskilt lämpligt för denna typ av forskning eftersom landet ligger på gränsen mellan de eurasiska och nordamerikanska kontinentalplattorna.

Detta skapar förutsättningar för både vulkanisk aktivitet och geotermisk energi, där cirka 25 procent av Islands elektricitet och 85 procent av hushållens uppvärmning redan kommer från geotermiska källor.

Trots de tekniska utmaningarna och de extremt höga temperaturerna som magman innebär är forskarna optimistiska. Projektet kräver nya material och borrtekniker, men Lavallée är övertygad om att det är genomförbart.

”Det här kan ändra förutsättningarna för geotermisk energi över hela världen”, säger han till BBC.

Läs även: Världens sug efter luftkonditionering en ”blind fläck.” Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS