En stor tysk biljätte avslutar sin kontroversiella närvaro i kinesiska Xinjiang. Beskedet markerar ett avslut på kritik och rykten om brott mot mänskliga rättigheter i regionen.
Biljätte dumpar Kinafabrik efter människorättskritik
Mest läst i kategorin
Det handlar om Volkswagen som säljer sin kritiserade fabrik i Xinjiang till statligt ägda Shanghai Motor Vehicle Inspection Certification (SMVIC). Försäljningen innebär att Volkswagen nu lämnar den kinesiska regionen helt.
Biljätten uppger att försäljningsbeslutet grundar sig på ekonomiska faktorer. Samtidigt har detta beslut välkomnats av investerare och människorättsgrupper som under flera år kritiserat Volkswagens närvaro i en region där kränkningar mot den uiguriska befolkningen rapporterats – något som kinesiska myndigheter förnekar, rapporterar Reuters.
Missa inte: Omfattande lönesänkningar kan drabba anställda på Volkswagen. Realtid
Den aktuella fabriken invigdes 2013, men har legat i malpåse sedan 2019. Vid öppnandet hade fabriken kapacitet att producera 50 000 bilar årligen.
SMVIC tar över både anläggningarna och de kvarvarande 200 anställda.
Viktig satsning
Samtidigt stärker Volkswagen sin närvaro på den kinesiska marknaden genom att förlänga sitt partnerskap med SAIC fram till 2040. Samarbetet inkluderar planer på 18 nya bilmodeller till 2030, där fokus ligger på elektrifiering och hybrider.
Detta markerar en viktig satsning för Volkswagen i en tid av hårdnande konkurrens och svag ekonomisk tillväxt i Kina, uppger Reuters.
Läs även: Rivian och VW startar gemensamt elbilsföretag. Dagens PS
”Inte förhandlingsbara”
Beslutet att sälja fabriken kommer också i en tid av ökade handelsspänningar mellan västvärlden och Kina. EU har nyligen infört högre tullar på kinesiska elbilar, och USA:s blivande president, Donald Trump, har aviserat nya tullar på kinesiska varor.
”Detta är ett viktigt steg som visar att mänskliga rättigheter inte är förhandlingsbara”, säger Janne Werning från Union Investment.