"Bankerna lockar nästan varannan köpkrona under mars”, säger Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza.
Avanza: "Solklar omvänd bankrun"
Mest läst i kategorin
Stockholmsbörsen ser ut att sjunka över 4 procent i mars i kölvattnet av den senaste tidens bankfrossa. En starkt bidragande faktor till årets första negativa månad är det faktum att banksektorn, som väger tungt i index, fallit tvåsiffrigt. Aktiespararna å andra sidan ser snarast ut att köpfrossa i räntekänsliga bank- och fastighetsaktier som fallit kraftigt senaste tiden.
Privatspararna gör 340 200 affärer per dag i mars. Det är samma nivå som mars månad i fjol.
–Mars blev en historisk börsmånad i negativ bemärkelse där kraftig oro för en systemkrasch likt den globala finanskrisen 2008 blossade upp i rekordfart. Det hela tog sin start när Silicon Valley Bank fick akut likviditetskris och kraschade inom loppet av 48 timmar – den snabbaste kollapsen i amerikansk historia. Oron spred sig som en löpeld över världen och intensifierade kundflykten från schweiziska bankjätten Credit Suisse som därefter snabbt gick samma öde till mötes, säger Nicklas Andersson.
Amerikanska Fed höjde räntan med 25 punkter under mars varpå räntan nu är 20 gånger högre än vid inledningen av fjolåret. Bankfrossan under mars satte amerikanska tioårsräntan i fritt fall, vilket gav techsektorn medvind.
–Techbolagen har bjudit på en renässans senaste tiden. De aktier som gått bäst i S&P500 sedan årsskiftet är just techbolag. Det är en helomvändning jämfört med fjolåret då Dow Jones överpresterade techtunga Nasdaq med hela 24,3 procent. Så stor skillnad har vi inte sett sedan IT-kraschens dagar 2001. Ytterligare en intressant spaning är att duon Apple och Microsofts kombinerade vikt i S&P500 nu överstiger 13 procent vilket är den högstanivån sedan 1978.
Månadens köplista toppas av Handelsbanken, följt av SBB och Intrum.
–Det går inte att ta miste på den röda tråden bland aktierna som favoriseras i mars. Det är en solklar omvänd bankrun där aktiespararna frossar i aktier som sjunkit kraftigt på grund av den senaste tidens oro. Samtliga storbanker återfinns på köplistan där den genomsnittliga nedgången uppgår till hela 23 procent. Två av dem har redan avskilt utdelningen, men även med hänsyn tagen till detta är nedgången anmärkningsvärd. Uppenbarligen var nedgången lite för stor för att aktiespararna skulle hålla sig ifrån köpknappen, tvärtom investerar de närmare varannan köpkrona under månaden i sektorn, säger Nicklas Andersson.