Med kryptomiljardärer som kunder och bananer som miljonobjekt navigerar Sotheby’s vd Charles Stewart en konstmarknad i förändring – där allt kan hända.
Åt upp banankonst för miljoner: "Det är kraften"


Mest läst i kategorin
I KORTHET
- Sotheby’s vd Charles Stewart leder auktionshuset genom en föränderlig konstmarknad där kryptomiljardärer köper banankonst för miljoner.
- Han ser symbolik och berättelser bakom spektakulära försäljningar, som när Justin Sun köpte och åt en fasttejpad banan för 6,2 miljoner dollar.
- Trots global oro ser Stewart en stark framtid för marknaden, driven av digitalisering och en historisk förmögenhetsöverföring.
- Enligt honom gynnar regionalisering handeln – och nya generationer samlare skapar en mer dynamisk och berättelsedriven konstvärld.
Sammanfattat med hjälp av AI och kvalitetssäkrat av Realtid
När Sotheby’s auktionerade ut en banan fasttejpad på en vägg för drygt 6 miljoner dollar väckte det både förundran och debatt.
Men för auktionshusets vd Charles Stewart handlar det om mer än frukt.
”Vad är värdet av den symbolen? Och vad är symboliken i värdet?”, säger han till Financial Times.
Missa inte: Christie’s sågas för AI-auktion: ”Stöld i stor skala”. Realtid
Verket, skapat av konstnären Maurizio Cattelan, blev världsberömt när den kinesiskfödde kryptomiljardären Justin Sun köpte det – och åt upp bananen. Det var inte ens samma frukt som ställdes ut från början.
”Den behövde bytas ut var tredje dag innan försäljningen för att inte bli brun”, berättar Stewart.

Försvunnen Klimt-målning på auktion
En målning av den kända österrikiske konstnären Gustav Klimt, ska nu auktioneras ut i Wien. Detta efter att verket varit på vift i nästan hundra år.
Kriser stärker konsten
I en tid präglad av krig, politiska konflikter och ekonomisk oro, ser Sotheby’s chef ändå en ljus framtid för konstsamlarmarknaden. Nyligen genomförde auktionshuset en försäljning i London som drog in 62,5 miljoner pund med 90 procent av objekten sålda.
”Det var en verklig bekräftelse på London som ett globalt centrum för konst och kultur. Det kändes verkligen i rummet”, säger Stewart.
Läs även: Han betalade 5 miljarder per pizza – köpte två. E55
Han menar att geopolitiska skiften som Brexit och handelskonflikter paradoxalt nog har bidragit till att stärka vissa regionala konstmarknader.
”Det har blivit en trend mot regionalisering och till och med nationalisering”, konstaterar han.
Senaste nytt
Nya generationer tar över
Samtidigt pekar han på den enorma förmögenhetsöverföring som nu väntar när baby boom-generationen lämnar över sina tillgångar.
”Det är en tsunami”, säger Stewart och syftar på hundratals konstsamlingar värda mellan 25 och 100 miljoner dollar som kan komma ut på marknaden.
Digitalisering och ett nytt köpbeteende hos unga samlare formar också framtiden. Före pandemin skedde 40 procent av budgivningen online. I dag är siffran över 90 procent.

Underkända konstnärens protest: Åt upp sin egen avhandling
Vad är konst? Om detta tvistar de lärde. Så även forskarna som nu frågar sig om konstnärlig forskning verkligen är nödvändig.
”Kraften i berättandet”
Stewart ser potential i att locka en helt ny publik.
”Hur många människor har varit i våra gallerier, tittat på något, lagt ett bud, köpt eller sålt? Det är en mycket, mycket liten andel”, säger han.
Missa inte: Från grå mus till prålig påfågel – USA:s elit väljer lyx. Realtid
Att konsten och kapitalet alltmer går hand i hand är inget som stör honom.
”Det är kraften i berättandet”, säger Stewart och fortsätter: ”Det är det som är så intressant med auktioner – mötet mellan symboler, berättelser, värde och marknader.”

De levde i lyx – nu jagas fastighetsimperiet för miljonlån
I skuggan av lyxlivet på Östermalm rasade ett fastighetsimperium byggt på höga räntor, rättsprocesser och misskötta bostäder.

Journalist med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader.

Journalist med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader.