Realtid

Aktieexperten: ”En ny världsordning väntar”

Anders Elgemyr, Carlsquare
"Om man ska försöka hitta någon positiv sak med det hela är att det nu i Sverige äntligen börjar diskuteras vilken position som Sverige och Europa egentligen ska ha inom många olika områden", säger Anders Elgemyr. Foto: Carlsquare/TT
Anders Frick
Uppdaterad: 09 mars 2022Publicerad: 09 mars 2022

Rysslands krig mot Ukraina kommer att skapa en ny världsordning. Bland annat kommer Kina att förstärka sin roll som ny supermakt när landet köper in sig i Rysslands stora naturtillgångar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det säger aktieexperten Anders Elgemyr, managing partner på Carlsquare, till Realtid. Han var med och startade Jarl Securities 2012 och har arbetat inom finansindustrin sedan 1990 med både analys och corporate finance. Han förklarar att de råvaror som Ryssland har är något som Kina verkligen behöver.

– Kina har utvecklats till ett high-tech-land men behöver olja, mineraler, uran och alla andra råvaror som Ryssland har rik tillgång till. På så vis är Ryssland och Kina perfekt komplementära länder, säger han.

Hur det rent konkret kan gå till håller han däremot öppet.

– Det finns ett helt spektra inom M&A. Det går till exempel att köpa in sig, låna ut pengar, förvärva, inleda samarbeten. Det är säkert case by case. Men det skulle förvåna mig om inte det pågår diskussioner och förhandlingar på högsta nivå, säger Anders Elgemyr.

Han förklarar att det nu väntar en helt ny världsordning som är lika stor som när Berlinmuren föll 1989.

– Det har varit spänningar under 20 års tid och det är ett slags geopolitiska tektoniska plattor som nu börjar röra på sig, och som kommer att föra med sig väldigt stora förändringar. Om man ska försöka hitta någon positiv sak med det hela är att det nu i Sverige äntligen börjar diskuteras vilken position som Sverige och Europa egentligen ska ha inom många olika områden, säger Anders Elgemyr.

Han menar att debatten kring exempelvis energipolitik skulle må bra av mer faktabaserade argument.

– Jag har inte sett någon bra genomgång av energipolitiken de senaste 20 åren. Idag är man mest intresserad av hur saker och ting framställs, snarare än hur det faktiskt är, säger Anders Elgemyr.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS