Marknaden för företagsobligationer har redan kommit igen men börsen måste sluta svänga för att börsintroduktionerna ska ta fart, säger Jonas Ström, vd för ABG Sundal Collier.
ABG SC: ”Behovet av kapital försvinner inte för att börsen skakar till”
Mest läst i kategorin
Intäkterna för ABG Sundal Collier landade på 487 miljoner norska kronor för första kvartalet vilket var en minskning med 34 procent jämfört med motsvarande period förra året. Vinsten mer än halverades och uppgick till 91 miljoner.
Ändå är Jonas Ström, vd för den nordiska investmentbanken, nöjd.
–Vi hade ett extraordinärt starkt första kvartal förra året – långt över trend. Men om vi exempelvis tittar på första kvartalet 2020 – som överlag var bra – hade vi runt hälften så mycket intäkter som i år. Så om vi tittar historiskt – och jämför med hur vi brukar ligga i första kvartalet som generellt är det svagaste på året – är intäkterna upp runt 80 procent, säger han och fortsätter:
–Om vi dessutom beaktar det fruktansvärda som händer i Ukraina – med start i slutet på februari då vi normalt börjar få in största delen av intäkterna för perioden – så tycker vi att det var ett riktigt solitt kvartal.
Intäkterna från corporate financing minskade med 60 procent. Vilken del av verksamheten har påverkats mest negativt?
– Börsintroduktioner. Vi har gjort någon enstaka. Enligt affärsmedia är detta den svagaste starten avseende börsintroduktioner i Europa på decennier.
Vad beror det på?
– Börsintroduktioner är den produkt som är mest känslig för hög volatilitet. Börsintroduktioner kräver lugn och ro. Inte minus 2 procent på börsen ena dagen och plus 2 andra dagen. När volatiliteten är hög är investerarkollektivet väldigt försiktigt med att förbinda sig att köpa aktier om några veckor, vilket man gör vid en IPO.
– Det som tenderar att fungera bättre i turbulenta tider är riktade emissioner. Man förbinder sig bara en eller två dagar som ankarinvesterare.
Under kvartalet har också vissa planerade börsintroduktioner styrts om till så kallade private placements istället. Exempel på private placements som ABG Sundal Collier genomfört under första kvartalet är Charge Amps – som sysslar med smarta laddlösningar för elbilar och elbåtsföretaget X Shore.
– I de fallen vänder vi oss till ett annat investerarkollektiv än de sedvanliga fonderna. Det rör sig exempelvis om förmögna familjer och stiftelser – aktörer som inte har behov av likviditet men som är intresserade av bra bolag. I dessa fall går de ofta in till något lägre värderingar som kompensation.
När det gäller marknaden för företagsobligationer – som i princip var stängd i mars – har den redan kommit igen, säger Jonas Ström.
– Där ser vi återigen en ganska hög aktivitet. Vi har gjort ett antal transaktioner senaste veckorna och har fler på gång.
Brokerage and Research, mäklarverksamheten, har hållit emot väl. Här landade intäkterna på drygt 148 miljoner jämfört med närmare 156 miljoner för motsvarande period förra året.
– Mäkleriet är minst känsligt. Den delen kan till och med gynnas av lite högre volatilitet. Men här hade vi också fallande tillgångsvärden och eftersom courtage är en procentsats ”ska” intäkterna falla på en fallande marknad, säger Jonas Ström.
M&A-delen har samtidigt ökat intäkterna med nästan 60 procent jämfört med motsvarande period förra året.
– När det gäller företagsaffärer är vi upp samtidigt som marknaden generellt är ned något. Där tycker vi att vi varit väldigt flinka och snabbfotade. Vissa av dessa processer har också börjat som planerade börsintroduktioner. Men de har ställts om till försäljningar till en annan aktör istället.
Trots en lång rad osäkerhetsfaktorer som påverkar börshumöret och riskaptiten – som kriget i Ukraina, inflationsoron och utbudsbristen – har ABG SC en ”solid pipeline” enligt Jonas Ström.
– Vi har mandat från bolag att hämta in kapital. Och behovet av kapital försvinner inte för att börsen skakar till. Vi kan också se att marknaden blivit – om inte luttrad – så van vid att hela tiden bedöma externa chocker och ”otänkbara” scenarier som både pandemin och Ukrainakriget har varit.
Investmentbankens vd ser också små tecken på att volatiliteten minskar.
– Som en konsekvens av det har ett antal transaktioner – som vi skulle haft svårt att få igenom för fyra, fem veckor sedan – gått igenom. Vi ser en viss stabilisering. Och om vi bara får en något mer förutsägbar marknad – den behöver inte gå upp men helst inte ned – så kommer både börsintroduktionerna och de riktade aktieemissionerna igen.