Realtid

Manliga IR-chefer tjänar betydligt mer än kvinnliga

Sara Johansson
Uppdaterad: 12 feb. 2019Publicerad: 12 feb. 2019

Medan den genomsnittliga årslönen bland manliga IR-chefer ligger kring 133 000 euro – motsvarande 1,4 miljoner kronor – får de kvinnliga kollegorna betydligt mindre i sina lönekuvert.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I den färska IR-studien, utförd av Regi i samarbete med Realtid, framgår det att kvinnliga IR-chefer i både stora och småbolag tjnar betydligt mindre än sina manliga kollegor.

Enligt kartläggningen, som är baserad på intervjuer av 100 nordiska IR-chefer, är den genomsnittliga årslönen bland IR-chefer i stora bolag 124 000 euro – motsvarande 1,3 miljoner kronor – där 78 procent har 10-49 procent i potentiell bonus.

Den genomsnittliga årslönen bland IR-chefer i småbolag ligger på 99 500 euro – drygt 1 miljon kronor – där 28 procent har 10-49 procent i potentiell bonus.

Det som sticker ut i lönefrågorna är alltså att männen tjänar betydligt mer än sina kvinnliga kollegor.

De manliga IR-cheferna i storbolagen tjänar 37 procent mer än sina kvinnliga kollegor. Genomsnittlönen för männen ligger på motsvarande 1,4 miljoner kronor medan genomsnittslönen bland de kvinnliga kollegorna ligger på motsvarande drygt 1 miljon kronor.

De manliga IR-cheferna i småbolagen tjänar 19 procent mer än sina kvinnliga kollegor. Männen tjänar i genomsnitt motsvarande 1,1 miljon kronor jämfört med kvinnornas genomsnittliga årslön på motsvarande 917 000 kronor.

– Det går i linje med hur det ser ut i samhället i stort. Men det låter som att det är större skillnad mellan IR-cheferna. Det är tragiskt att det är så men tyvärr inte förvånande med tanke på hur det ser ut i samhället i stort, säger stiftelsen Allbrights vd Amanda Lundeteg

Vad ska man göra för att förändra detta?

ANNONS

– Det är svårt med löneskillnader. Arbetsgivaren har ju ett ansvar att inte lönediskriminera. Jag tycker att man ska lönekartlägga varje år för att säkerställa att man lönesätter på ett schysst sätt och inte diskriminerar. På politiskt håll finns det förslag på hur man ska kunna komma åt denna lönediskriminering. På Island har man exempelvis lagstadgat emot en diskriminering när det kommer till löner. Man kan även titta på om man kan bromsa mäns löneutveckling för att kvinnorna ska komma i fatt, fortsätter hon.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sara Johansson
Sara Johansson
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]